Sari la conținut

Drept penal și Procedură penală

Drept penal și Procedură penală

tactici declarații suspect inculpat

Tactici privind declarațiile suspectului sau inculpatului în funcție de forma de vinovăție

  • avocatii 
  • 9 min read

Cel mai important lucru pentru aprecierea sincerității sau a nesincerității suspectului sau inculpatului, precum și pentru selectarea unor procedee tactice de ascultare potrivite, este aprecierea cu privire la atitudinea psihică a suspectului sau inculpatului față de fapta comisă, precum și față de urmările acesteia. O faptă penală poate fi comisă… 

audiere suspect sau inculpat cu avocat

Importanța declarațiilor suspectului sau inculpatului în procesul penal

  • avocatii 
  • 10 min read

Importanța și rolul declarațiilor suspectului sau inculpatului în procesul penal Deoarece este principalul pion în procesul penal și direct interesat de modul în care se rezolvă cauza, declarația suspectului sau inculpatului are o valoare probantă importantă, având o oarecare pondere în dosarul penal, deși art. 103 NCPP intitulat Aprecierea probelor,… 

audiere suspect sau inculpat cu avocat

Aspecte psihologice privitoare la audierea suspectului sau inculpatului (II)

  • avocatii 
  • 5 min read

Tehnicile de audiere trebuie să țină cont de persoana audiată. Tactica anchetei trebuie stabilită în raport cu personalitatea infractorului (tip tenace, abil, perfid, inteligent) sau în funcție de trăsăturile temperamentale( tip emoțional sau neemoțional), fiind necesară stabilirea motivelor care-l determină să nu recunoască sau să facă mărturisiri eronate. Astfel, după… 

audiere suspect sau inculpat cu avocat

Aspecte psihologice privitoare la audierea suspectului sau inculpatului (I)

  • avocatii 
  • 6 min read

Aspecte psihologice privitoare la audierea suspectului/inculpatului. În funcție de psihologia suspectului sau inculpatului, de personalitatea sa, de comportamentul și atitudinea față de fapta de care este acuzat vor fi selectate procedeele tactice de ascultare. Individualizarea procedeelor de ascultare se va face în funcție de particularitățile suspectului sau inculpatului, de gravitatea… 

evaziune fiscala prejudiciu

Parlamentul a adoptat modificări susbstanțiale la regimul penal al faptelor de evaziune fiscală

UPDATE 31.03.2021 – Președintele a promulgat proiectul de lege prin Decretul nr. 255/2021, acesta urmând a se publica în Monitorul Oficial. Legea modificatoare este Legea 55/2021 și intră în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitor. În materialul de mai jos sunt principalele modificări. ______________________________________________________ UPDATE: 17.02.2021 –… 

sechestru proces penal avocat

Sechestrul în procesul penal va fi mai ușor de aplicat. S-au simplificat condițiile confiscării extinse

La data de 2 noiembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 228/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, care a intrat în vigoare la data de 5 noiembrie 2020. Legea nr. 228/2020 aduce modificări substanțiale… 

tactici declarații suspect inculpat

Împăcarea și medierea nu mai sunt posibile la furtul calificat. Proiectul a fost adoptat de Parlament

În data de 10.11.2020 Parlamentul a adoptat un proiect de lege referitor la furtul calificat, proiect inițiat la solicitarea Ministerului Public (link). Proiectul de lege elimină dreptul la împăcare și implicit dreptul la mediere în cazul infracțiunilor de furt calificat, păstrându-se posibilitatea de împăcare/mediere doar la furtul simplu și furtul… 

audiere suspect sau inculpat cu avocat

Pedepse mai mari pentru viol și act sexual cu un minor. Aceste infracțiuni au devenit imprescriptibile

Modificări importante la Codul Penal au fost aduse prin Legea 217/2020. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial nr 1012 din 30.10.2020 și vor intra în vigoare începând cu data de 02.11.2020. Printre acestea se află imprescriptibilitatea răspunderii penale la infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. De… 

impacare retragere plangere mediere avocat violenta in familie

Nu se mai permite împăcarea la infracțiunile de violență în familie

Parlamentul a adoptat astăzi 13.10.2020 o modificare la Codul Penal în ceea ce privește regimul juridic al răspunderii penale raportat la faptele de violență în familie. Astfel, se modifică aliniatul 2 al articolului 199 Cod Penal, normă ce configurează faptele de violență în familie sub forma infracțiunilor de loviri și… 

tagada paternitatii si prescriptia

Ai depus plângere la poliție/parchet și nu ai un răspuns după un an? Iată soluția: contestația privind durata procesului penal

Persoana vătămată ca urmare a unei infracțiuni, după ce a dobândit statutul de persoană vătămată într-un proces penal, prin plângerea formulată organelor judiciare, are mai multe drepturi procesuale. Printre acestea amintim: dreptul de a i se aduce la cunoștință de către organe drepturile sale procesuale, dreptul de a fi ascultată,…