Un proiect legislativ controversat a fost introdus pe rolul Parlamentului pe 28.04.2020. Momentan se află în fază de dezbatere la Senat.
Proiectul este menit să dea mai multă vigoare activităților organelor de ordine publică. În proiectul legislativ se menționează că acțiunilor agenților de poliție li se acordă o prezumție de legalitate. Acest lucru înseamnă că toate actele polițistului sunt prezumate ca fiind în deplină legalitate. Acest lucru nu era menționat expres până acum în lege, dar el este un principiu al acțiunilor poliției și se aplică și acum.
Legea menționează totuși mai explicit aria de acoperire a acestei prezumții de legalitate. Toate activitățile exercitate de polițiști în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu precum și actele prin care acestea sunt constatate sunt prezumate a fi legale. Dovada contrară poate fi realizată doar prin proba cu martori ori înscrisuri.
Deși stipularea prezumției de legalitate a acțiunilor polițiștilor este binevenită, observăm totuși că limitarea probatoriului în ceea ce privește răsturnarea prezumției este nelegală și în totală contradicție cu normele interne și europene în domeniu. În mod vădit, un cetățean care va suferi un abuz din partea unui agent de poliție, va fi lipsit de importante mijloace probatorii, având în vedere că în anul 2020 tehnologia a evoluat și înregistrările video sunt mai des întâlnite decât martorii. Mai mult, se prea poate ca la o acțiune a unui agent să nu fie nici un martor prezent (cum deseori se întâmplă), astfel că abuzul poliției va fi acoperit de prezumția de legalitate ce nu poate fi răsturnată. În acest caz cetățeanul este lipsit de minime mijloace de apărare, iar în acest context abuzurile poliției se pot înmulți.
Dacă ar intra în vigoare o astfel de normă, foarte multe din abuzurile polițiștilor nu ar mai putea fi probate și ar fi practic astupate sub emblema legalității. Acesta este un lucru periculos pentru ordinea de drept.
Nu înțelegem rațiunea pentru care cele mai des întâlnite, cele mai concludente, cele mai explicite probe, cele mai solide instrumente de răsturnare a prezumției de legalitate sunt eliminate din materialul probator.
Înțelegem necesitatea de protecție a organului de poliție și a acțiunilor sale prin reglementarea în mod specific a prezumției de legalitate, dar ea ar trebui corelată cu protecția cetățeanului în fața acestei prezumții și în fața autorității organului de ordine. Din punct de vedere logico-juridic e imposibil să mărești puterea/protecția organului de poliție și în același timp să diminuezi drepturi fundamentale prin eliminarea în mod grosolan a elementelor de protecție pentru cetățean. Dimpotrivă amplificarea protecției organului de poliție trebuie corelată cu amplificarea elementelor de protecție pentru cetățean, pentru a elimina astfel riscul abuzurilor organelor de forta publica.
Vom urmări proiectul legislativ și sperăm ca parlamentarii să observe marea eroare a proiectului legislativ și să o înlăture la timp.