Sari la conținut

CEDO obligă România să plătească 6.600 euro pentru o dublă sancționare la regimul rutier. Magistrații români au călcat pe ne bis in idem

CEDO a condamnat în data 13.10.2020 România la plata a 6.600 euro către reclamantul FRUJA DAN. Cauza FRUJA contra României se referea la aplicarea unei duble sancțiuni pentru aceeași faptă, chestiune interzisă de art 4 al Protocolului nr 7 la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Fapta penală a constat în conducerea unui vehicul sub influența stupefiantelor, pedepsită pe atunci de art. 87 din OUG 195/2002. Procurorul de caz, considerând că gradul de pericol social raportat la circumstanțele faptei este scăzut, a emis o ordonanță, în 30.10.2012, prin care a aplicat o sancțiune constând în amendă cu caracter adminstrativ, astfel cum era posibil pe atunci. Amenda nu a fost contestată de făptuitor ci dimpotrivă acceptată și plătită. În data de 30.01.2013 procurorul ierarhic superior infirmă acea ordonanță prin care i se aplicase o sancțiune constând în amendă cu caracter adminstrativ, și îl trimite pe inculpat în judecată pentru infracțiunea de conducere sub influența stupefiantelor pedepsită pe atunci de art. 87 din OUG 195/2002, apreciind că primul procuror a apreciat greșit gravitatea faptei (infirmare pe motiv de netemeinicie). În 26.09.2013 inculpatul este condamnat în primă instanță la 8 luni de închisoare cu suspendare. În 21.01.2014 sentința primei instanțe rămâne definitivă.

Reclamantul, reprezentat de avocat A.F. Stoica, s-a plâns la CEDO pentru faptul că a fost sancționat de două ori pentru aceeași faptă, acuzând că a fost încălcat art. 4 al Protocolului nr 7, nefiind respectat principiul de drept ne bis in idem.

Cauza este aproape identică cu speța Mihalache contra României (mențiune făcută chiar de judecătorii Curții), unde România a fost condamnată la 5.470 euro tot pentru dubla sancționare a făptuitorului, tot la regimul rutier, și tot pentru încălcarea art. 4 al Protocolului nr 7.

În cauza de față, FRUJA contra României, având în vedere considerentele și decizia în cauza Mihalache contra României, Curtea a stabilit că a fost încălcat art. 4 al Protocolului nr 7, obligând România să plătească daune morale de 5.000 de euro (reclamantul ceruse 10.000 euro) și cheltuieli în cuantum de 1.600 euro. Aici găsiți Hotărârea în limba franceză.

Print Friendly, PDF & Email
nv-author-image

Avocat cu o vastă experiență în procese penale, contravenționale, civile, comerciale, de familie și executare siliită. Autor, încă din anul 2012, a numeroase articole juridice de specialitate publicate în reviste interne și internaționale. Co-autor al cărții Procesul de Mediere, Conflict-Comunicare-Acord, publicată în 2018 la Editura Universitară, București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *