Sari la conținut

Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris

Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris


În contextul crizei financiare ce a survenit odată cu blocarea activităților economice, multă lume are și va avea nevoie de bani. În acest context mulți se vor împrumuta. De la rude, de la prieteni, de la cunoscuți. Unii la bănci, dar ideea noastră din acest articol nu se referă la această categorie.

Împrumuturile de la rude, de la prieteni, de la cunoscuți sunt deseori împrumuturi verbale. Banii se dau fără a se semna un contract de împrumut și fără a exista o chitanță cu privire la bani. Astfel că, într-o eventuală situație litigioasă, nu se pot identifica lucruri esențiale din punct de vedere juridic: data încheierii, suma, subiectele, data restituirii împrumutului. Aceste probleme devin incidente când cineva refuză înapoierea banilor, sau, cazul cel mai des întâlnit, nu mai răspunde la nici un telefon, la nici un e-mail, la nici un mesaj.

În acest context, cel care a fost de bună credință și a ajutat o persoană la nevoie, se vede oarecum înșelat. Totuși, nu putem vorbi de o infracțiune decât dacă împrumutatul a folosit informații mincinoase pentru a beneficia de împrumut, dacă a avut intenția de la bun început să înșele. În cele mai multe cazuri este vorba despre o chestiune de ordin civil. Astfel, problema incidentă este aceea de executare a obligațiilor contractuale.

Împrumutul este contractul care se încheie la momentul predării banilor, indiferent dacă s-a încheiat un act scris și indiferent dacă s-a stabilit ori nu un termen de restituire. Atât timp cât banii nu au fost dați ca un dar, ca o donație, și nici în executarea altei obligații, este de la sine înțeles că banii s-au dat cu titlu de împrumut. Contractul verbal de împrumut este valabil încheiat la momentul predării ori virării banilor. Din cel moment părțile dobândesc calități, drepturi și obligații juridice. Indiferent de existența unui act scris, contractul produce efecte juridice.

Care sunt aceste efecte juridice? Totul depinde de la caz la caz. Efectul principal este acela că cel împrumutat dobândește obligația de returnare a banilor la termenul stabilit, ori la un termen ce se va stabili ulterior de părți ori de către instanță dacă părțile nu vor putea stabili un astfel de termen.

Returnarea banilor este cea mai mare problemă la astfel de contracte de împrumut între cunoscuți, rude, prieteni. Banii devin creanțe, în sensul că se transformă într-o sumă-datorie pe care o are cel împrumutat către împrumutător. Ca orice contract, el se prezumă că va fi executat amiabil, benevol, voluntar. Cel care a împrumutat banii nu mai are nici o obligație (decât dreptul de a primi banii), ci singura obligație incumbă împrumutatului. Acesta trebuie să returneze banii la termen.

Situațiile sociale relevă faptul că deseori împrumutatul nu are banii la termen. În aceste situații se poate negocia un nou termen cu cel care a împrumutat banii, dacă va fi de acord. Se pot discuta de asemeni plăți parțiale sau eșalonate, care să fie în avantajul amândurora. În acest context trebuie să existe bună-credință de ambele părți, dorința de a plăti, deci bună-înțelegere.

Problema cea mai grea este atunci când nu există această înțelegere, ori, în cele mai nefericite cazuri, împrumutatul dispare în neant. Nu se mai poate discuta telefonic cu el, nu mai răspunde pe e-mail, nu mai răspunde pe rețelele de socializare, nu mai e de găsit. Astfel că trec săptămâni, luni sau ani și banii nu mai sunt recuperați, persoana împrumutată nu mai e de găsit. Orice efort de a discuta cu ea returnarea banilor este în zadar.

Ce este de făcut în acest context? Sunt două variante de lucru: una non-juridică și una juridică. Varianta non-juridică este de a se renunța la orice demers pentru a nu crește costurile cu recuperarea banilor și mai mult. Este varianta recomandabilă dacă împrumutul constă într-o sumă mică. Varianta juridică este inițierea unui proces printr-o acțiune în pretenții. Un proces necesită timp și bani. Trebuie analizat dacă este oportună o astfel de acțiune. Oportunitatea se analizează În funcție de persoane, sume și interese.

Inițierea unui astfel de proces de recuperare a banilor este doar o primă fază în etapa de recuperare a banilor.  În unele cazuri împrumutatul, pentru a scăpa de proces și de o eventuală executare silită, plătește pe parcursul procesului. În multe cazuri nu, astfel că procedurile judiciare trebuie gestionate eficient. Procesul înseamnă și punerea la dispoziția instanței a probelor care să convingă instanța că e vorba de un împrumut nerambursat. Mesaje, e-mailuri, convorbiri, ordine de plată bancare, etc, orice înscris este binevenit în a proba împrumutul. Interogatoriul împrumutatului (care va deveni pârât) este cheia probelor în aceste procese. Și martorii care cunosc fapte sau date referitoare la împrumut sunt acceptați. La finalul procesului banii pot fi sau nu returnați voluntar.

Finalul procesului vine cu o hotărâre executorie prin care aveți un act care constată împrumutul, suma și obligația de returnare a banilor. Această hotărâre împotriva împrumutatului trebuie pusă în executare în mod benevol de acesta: el trebuie să facă voluntar plata conform dispozițiilor din hotărâre. În caz contrar se poate iniția o executare silită împotriva lui, astfel că bunurile mobile (chiar și parte din salariu) și imobile ale acestuia vor fi sacrificate pentru a se plăti datoria/creanța până la ultima picătură.

Evident procesul judiciar și procesul de executare necesită avansarea de costuri de către cel care a împrumutat banii. Toți acești bani se vor adăuga la datoria finală, astfel că împrumutatul va plăti și datoria și tot ce a cheltuit împrumutătorul  până la returnarea banilor.

Ce este important în cazul unui împrumut este ca acesta să se facă prin contract scris, ca o garanție pentru împrumutător. Dacă împrumutul se face printr-un ordin de plată bancar online sau la ghișeul băncii, trebuie menționat la detalii plată cuvântul împrumut.

Cel mai sigur contract de împrumut este cel făcut în fața unui notar sau avocat, autentificat sau atestat. Un astfel de contract are putere executorie, astfel că nu mai e nevoie de un proces judiciar pentru a proba datoria, ci se poate merge direct în faza executării silite. Împrumutatul este somat/notificat să execute benevol obligația de returnare a banilor, în caz contrar executarea bunurilor mobile sau imobile poate fi desfășurată în baza contractului de împrumut semnat la notar sau la avocat, autentificat sau atestat de aceștia.

Print Friendly, PDF & Email
nv-author-image

Avocat cu o vastă experiență în procese penale, contravenționale, civile, comerciale, de familie și executare siliită. Autor, încă din anul 2012, a numeroase articole juridice de specialitate publicate în reviste interne și internaționale. Co-autor al cărții Procesul de Mediere, Conflict-Comunicare-Acord, publicată în 2018 la Editura Universitară, București.

342 de comentarii la „Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris”

 1. Sa traiti!Am imprumutat pe cineva cu niste bani,era cumnatul nasilor nostri.Nasul a intervenit pt cumnatul lui sa-l ajut cu o suma de bani(1000 E).Dupa un timp respectivul s-a certat cu sora nasilor,eu am cazut la mijloc,nasul a zis sa-l caut si sa imi dea banii,l-am sunat imediat sa imi dea banii,a zis ca mi-i va da.Atrecut o zi,o luna,un an si sa imi spuna sa merg la fosta pt bani.Mentionez ca in acest timp s-a justificat intruna(a si plans fata de mine ca sa-l mai las…).Vreau sa-i intentez un proces(am toate convorbirile inregistrate cu el,mesaje etc)am ca martori:nasii si fosta sotie a lui
  (cu care traia in concubinaj,fara act).Ce este de facut in aceasta situatie?Va multumesc!

  1. daca aveti buletinul lui sau adresa lui, incepeti proces la judecartorie. probe conversatiile, martori si interogarea lui. Cand se va simti in proces va v-a da banii. Daca nu, la finalul procesului poate fi executat silit. Eventual luati și un avocat ca să va ajute in proces.

    1. executarea incepe făra a se sti ce are si ce nu are pe numele lui. Se cauta peste tot daca are ceva, dacă nu are, se inchide executarea si peste un timp se reincepe o noua executare si tot asa pana i se gaseste vreun bun, vreun salariu, vreo moștenire, etc.

     1. Buna domnule avocat, am dat 1200€ acum trei zile la o femeie pentru un colet și nu mai răspunde cum sa fac sa îmi recuperez banii am conv cu ea tot? Mulțumesc frumos sunt multi banii care mi-au luat

      1. plangere la politie, dar depinde ce colet si cu ce titlu i-ati dat. Daca e o inselaciune ori un abuz de incredere, faceti plangere la politie.

    2. Bună ziua, am cumpărat un teren extravilan de la cineva.acesta nu a avut bani pt cadastru și pt acte asa ca le am plătit eu ot dansul dar chitanțele le am făcut pe numele meu.cum îmi pot recupera bani?

     1. daca v-ați ințeles să vă dea banii inapou și nu vi-i dă, puteti face proces impotriva lui pentru îmbogățire fără justă cauză.

     2. Buna ziua,

      O intrebare am.Daca am imprumutat pe cineva cu niste bani in strainatate, am toate doveziile.credeti ca ii pot da in judecata in romania?(sunt cetatenii romanii doar ca au casa, masina..etc in romania) Eu m am mutat in romania si nu stiu cum sa i recuperez altfel.(am poza cu actele lor)
      Multumesc

      1. da, puteti sa ii chemati in judecata in Romania, nu conteaza locul unde au fost trimisi banii ci locul lor de domiciliu legal.

    3. Să trăiți am fost păcăliți de o persoană care am întâlnito pe tik tok și am vorbit cam o lună de zile cu persoana respectivă mi-a făcut declarații de dragoste etc îtrrun final a început să-mi ceară sume de bani și eu crezând că am găsit dragostea adevărată i-am trimis diferite sume de bani prin monygram după ce și-a făcut interesul financiar mă blocat la toate contactele ce se poate face în cazul meu pentru a-mi recupera sumele de bani care i-am trimis eu

     1. mergeti si depuneti plangere la politie pentru abuz de incredere. Teoretic daca sunt sume mici si nu au fost date cu titlu de imprumut, nu stiu ce sanse ar fi de recuperat pe civil. Dar pe penal, poate ca va functiona.

      1. Buna ,am făcut un schimb de auto cu o persoana ,iar după doua zile acesta a zis sa ii dau masina inapoi ca îmi da banii (2000€) a trecut un an jumate iar acesta încă nu mi-a dat banii ,nu raspunde la telefon doar la masaje si la acestea foarte rar ,spunând ca nu are ca sta rau cu banii ,ca mi da săptămâna viitoare ,etc. Ce pot sa fac in aceasta situație dacă nu exista nici un mesaj scris doar convorbiri prin mesaj text?
       Multumesc anticipat!

       1. Avocat ILIE DORIN

        trebuie facut proces impotriva ei. Eventual mergeti si la politie si faceti-i o reclamatie.

       2. Buna seara ,am imprumutat acum 3 ani un prieten cu 2000 de euro fara contract de imprumut dar cu dovada transferentei bancare.Pina acum a inapoiat 200 de euro cu greu dar dela un timp nu mai teimite nimic.Am dovezi ca i am trimis banii si o inregistrare video unde ii cer sa mi- i inapoieze.Ese suficient sa pot face o plingere penru a imi recupera restu de bani? Multumesc anticipat

      2. Am împrumutat pe cineva cunoscut online , cu suma de 350€ Pe motiv ca are nevoie cz mama lui este in spital , are cancer! Acum când i-am cerut banii înapoi nu vrea sa mi-i restituie! Persoana este cetățean al republicii moldove! Ce pot face in acest caz! Banii i-au fost transferați prin PayPal și nu am decât numele și adresa lui de mail! Mulțumesc

        1. Bună ziua am făcut două credite la bancă și am dat la cineva banii de la Credite într adevăr plătește domnul creditele de un an jumate dar mi e frică că nu mai poate să mi le plătească și eu am bunuri de valoare și Banca poate să mi le ia oricând Ce pot să fac în situația asta eu sunt titularul și le depunătorul

         1. Faceți un contract de împrumut cu acel domn, contract din care sa reiasă suma împrumutată. Ar fi bine la notar sau avocat.

         2. Salut dmn. Avocat , lucrez intr-un bar cu aparate de noroc , si am imprumutat un jucator de pacanele , (Banii luati din seif) , Am imprumutat deoarece omu mi-a spus ca mi aduce dimineata , si a trecut deja 3 saptamani , iar patronul ma amenita ca o sa fiu si eu de vina , si o sa platesc eu acei bani , ma puteti informa va rog frumos !!

          1. Puneti de urgență bani de la dvs in casieria firmei, ca să nu vi se deschidă dosar penal…iar ulterior ramane să rezolvati problema – amiabil sau la instanta – doar cu acea persoană. Altfel riscati foarte mult…

         1. Bună ziua,ma chinui de aproape 2 ani de zile cu o persoana pe care am împrumutat-o în repetate rânduri,ultima oara cu o suma mai mare care pe lângă mi-a mai luat încă pe atat(nu eram acasă și am convenit sa între in casa sa ia având cheia de la sora mea)
          Mai târziu afland ca de fapt nu a avut nevoie pt nici un motiv invocat ci doar pt jocurile de noroc(undeva la 35.000 lei în total)persoana mințind tot timpul fără ca eu sa știu!
          Acum numai recunoaște nimic sunt blocata absolut peste tot,având doar câteva înregistrări și mesaje plus câteva transferuri bancare..se nai poate face ceva în acest caz?
          Nu-mi doresc decât să-mi recuperez banii pt ca aparte de bani am fost și bătută și șantajata,amenințată de aceasta pers în repetate rânduri doar din cauza datoriei ce nu o mai recunoaște!
          Va rog frumos sa ma îndrumați ce as putea face în acest caz dacă se poate face ceva?
          Mulțumesc tare mult..
          P.S pe ce cale sa merg, penal sau civil?

          1. Avocat ILIE DORIN

           trebuie discutata si analizat daca sa se mearga pe civil sau pe penal…trebuie analizate mesajele, si daca mai sunteti in termen pentru o plangere penala, da, ar fi mai indicata. Daca nu, pe civil.

      3. Buna ziua, Acum cateva luni nu aveam carte de identitate si am dat la o ruda bani pentru a cumpara o garsoniera pe numele ei,ca sa mi pot face CI.ce pot face acum ca nu mi restituie banii si nici vrea sa mi dea garsoniera sa o treaca pe numele meu

       1. Trebuie chemată în judecată și făcut proces pe temeiul imbogățirii fără justă cauză. Daca aveti martori, mesaje ori o recunoastere din parte ei, sansele sunt spre 100%.

        1. Dacă am primit niște bani in contul bancar, prin transfer, și nu mai pot returna banii inapoi, care sunt consecințele?de specificat ca nu a avut adresa din buletin, decât detaliile cardului

         1. Buna ziua,mama a pus bani lunar intr-un cont al soțului,banii sau folosit pentru a construi i casa ,a cumpara diferite obiecte,acum ea îl da in judecata pentru restituirea banilor.Ce este de făcut?Ce s-a construit ,totul e făcut de soțul ,materialele sunt cumparate cu banii ei.Cum pot dovedi ca banii sunt cheltuiți acolo?

          1. a cui e casa? Trebuie să vă luati avocat si trebuie identificată problema de drept si temeiurile in baza carora ea il da in judecata…

          2. Casa acum după moartea tătalui este a amândurora .Merge in instanța și pentru partaj,ca ea nu vrea sa îmi dea partea,iar eu am dat-o in judecată pentru munca soțului și banii investiți de noi,ea a recunoscut ca banii trimiși au fost investiți in casa.Încă nu am avut nici o întâlnire la judecătorie.Așteptăm sa vedem ce se întâmpla .Subt trei procese diferite.

        2. Buna seara ! Tata vitreg , împrumuta fiului o suma foarte mare de bani . Fiind un grad de rudenie , și fiind oarecum încredere nu au încheiat contract de împrumut . Virament făcut prin banca , sub forma de ajutor familial .
         Fiul vitreg nu mai dorește sa restituie banii, considerând ca sunt donație , deși sunt ceruți atât de către tatăl vitreg , cât și de mama sa . Se poate considera ajutorul familial împrumut ?

         1. daca e o sumă mare nu are cum să fie donație. Se pot recupera daca aveti ordinul de plată și daca aveti mesaje prin care ei vă solicita banii si vă indică o perioadă de restituire.

        3. Buna ziua asi dori sa va intreb si eu ceva, Mama a luat un imprumut de la banca in 2013 si a exzecutato silit cu suma de 50000 de lei ia facut poprire la munca timp de 9 ia oprit si a terminat anul acesta in Mai si acuma luna aceasta ia venit alta exzecutare silita tot de la aceasi Banca si acelasi exzecutor cu suma de 20000 ce pot sa fac ?

         1. faceti contestatie la executarea silita, in maxim 15 zile de la primirea actelor de la noua executare silita. Se poate totusi să fie dobanzi, penalitati sau costuri adiacente, ori alt credit. Faceti contestatie si veti vedea acolo despre ce e vorba, daca sunt prescrise, daca sunt legale, etc. E indicat să vă luati un avocat sa va ajute.

      4. Fostei soții i am împrumutat 20000 de euro ca sa iși ia apt și ea sa mi cedeze apt luat împreună că și partaj la înțelegere notarială.
       Acum refuza sa mai îmi dea apt din partaj sau banii.
       Apt pt partaj ar trebui sa primească 7000 de euro.
       Ce e mai rentabil sa fac in instanta,partaj sau recuperare 20000 E?
       Cu stima
       Albu

       1. depinde ce probe aveti…Daca aveti proba imprumutului, atunci puteti cere cei 20.000 euro fie la notar, iar dacă nu vrea, la instanță.

        1. Buna tuturor, am trimis cuiva de pe Instagram 3 mii de euro, prin banca, și la notițe am scris Chirie, era vorba sa mii dea după 7 zile înapoi. A șters mesajele de pe Instagram, unde cerea și zicea despre bani, nici numele nu-l știu complet pe de rost, mai pot face ceva?

      5. Buna seara! Acum un an in Februarie iubitul meu a împrumutat o suma de bani surorii prietenului sau cel mai bun. Menționez ca aceasta i a cerut ajutorul pentru a pleca in alta țara unde muncea, spunându i ca i va trimite in 2 săptămâni (mama sa fiind de față și asumându și faptul ca i va da ea dacă fata ei nu i da)
       A trecut aproape un an și banii tot nu i a înapoiat.
       De fata eram eu, mama ei, tatăl ei vitreg, fratele ei și iubita acestuia.
       Avem mesaje (pe Facebook și Whats App) atât cu ea cât și cu mama și fratele ei.
       Pana acum o luna i a tot spus ca i da, dar acum a început sa ne blocheze oriunde ii scriem.
       Ce putem face mai exact in situația aceasta?

       1. trebuie proces dar daca el nu e in tara trebuie aflata adresa lui, sau daca este o copie de buletin se poate face proces la acel domiciliu din Buletin. Ideea este dacă banii s-au transferta prin banca sau servicii de transfer bani, sunt suficiente probele, daca nu, cu martori e mai greu dar e posibil. Dar ar trebui găsiți martori care nu sunt rude ori concubini.

      6. Buna, in iunie 2020,am vorbit cu cineva sa-mi faca racordul la apa si sa faca proiectul pentru suma de 800 lei .Noi am sapat groapa, pentru camin,am cumparat apometrul,el trebuia doar sa faca legarea ,de la teava principala in camin,cea ce a facut cu ajutorul sotului,el avea mina in ghips,rupta.Proiectul si legarea apei ,dupa apometru pina in casa ,nici acuma nu a facuto.In decembrie ,am vorbit cu un proiectant ,care a facut proiectul de racordare, dar el a refuzat sa plateasca ,din bani mei.Am platit proiectul ,si acum asi vrea sa-mi recuperez bani,ca o trecut deja 7 luni ,nu mai raspunde la telefon.Am SMSin care scrie (niembrie)ca este gata priectul si vine si leaga apa plus im da si bani inapoi ,ca sa fie bine.Ce pot face in acest caz? MULTUMESC

      7. Buna ziua. In decembrie am vandut masina unui unchi de-al tatalui meu, o persoana cu dizabilitati care are nevoie de masina mereu… Am facut contractul vanzare cumparare, i-am dat actele masinii ca sa o poata inscrie in termen de 3 luni si nu imi mai pot recupera banii acum. Din decembrie l-am lasat pana la finalul lui ianuarie, desi el zisese ca mi da la jumatatea lui ianuarie. Suntem in martie acum si cand se vorbeste cu el zice ca nu are acum, ca a imprumutat pe cineva si asteapta banii…ideea e ca am martori ca nu mi-au fost dati banii si ca ma tot lungeste cu treaba asta… Am zis sa fiu corect si sa ajut pe cineva la nevoie, mai ales ca e ruda, si acum trag dupa banii mei…
       Ce se poate face in acest caz? Multumesc

       1. Pai e destul de complicat. Aveti o actiune in simulatie pe care ati putea-o intenta sau o actiune in subsidiar de imbogatire fara justa cauza. Dar aceste variante necesita proces si costuri. Cred ca indicat ar fi sa ii trimiteti o notificare prin avocat sau executor in prima fază, apoi vedeti cum se comporta si daca plateste sau isi ia in aganajament de plata.

      8. buna ziua, in luna septembrie 2021 am imprumutat o cunostinta cu 1500euro ,spunindu-mi ca imi restituie banii in 2 zile. nici dupa 4 luni nu i-am primit. nu raspunde la mesaje . la telefon. mentionez ca am cateva mesaje de la ea in care spunea ca imi trimite banii, ca merge la banca, ca se imprumuta de la cineva si imi da datoria. CE POT FACE CA SA IMI RECUPEREZ BANII?

       1. Vă refereați la anul 2020. Trebuie notificată prin avocat sau executor și dacă nu răspunde trebuie să faceți proces împotriva ei, pentru a fi obligată și eventual executată silit pentru plata banilor.

        1. Buna!am cumpărat un teren de la o cunoștința ,i-am dat banii dar nu am făcut acte doar verbal fiind prieteni foarte buni eu am construit o casa pe acel teren și acuma când casa este gata nu mai vrea sa vina sa semneze,em am mesaje cu el cum îl rog sa vina sa semneze dar el tot îmi zice ca se mai gândește și vede dacă vine.Sunt disperat este vorba de o casa de zeci de mii de euro.Ce pot face

         1. trebuie notificat să clarifice situatia…care este destul de complicată pentru că nu aveți acte… Trebuie să mergeți la o consultanță pentru a vă face o idee despre posibilitățile juridice in această situație.

      9. Bună seara, am cerut un plan topografic și mi s-a spus ca trebuie sa plătesc un avans, pe care am și primit chitanță, recent ne-a mai cerut alți bani,pe care nu am primit nici chitanță, nici nimic. Doamna lucreaza la Primărie, mama s-a dus cu banii la ea și aceasta i-a dat adresa sa ii ducă mamei ei . I s-a spus sa nu zică nimănui de acești bani. Ce pot face în cazul în care nu primesc chitanță pe banii respectivi, sa știu ca nu ai baga în buzunar?

      10. Bună ziua!
       In urma cu o luna am imprumutat un ,, prieten”cu 800 euro. Dar acum ma tot evita. Crede-ti ca as mai putea recupera suma respectiva?
       Imprumut-ul a fost facut din contul meu, am chitanta in e-mail si mesajele.

       Multumesc!
       Cu stima Alin.

       1. Puteti să îl chemați in instanță pentru recuperarea lor, dacă aveți și adresa lui. Constrâns de proces și de o eventuală executare silită, poate îi va returna. Dacă nu, va fi executat silit.

      11. Bună ziua, anul trecut in noiembrie am împrumut pe cineva cu o sumă de bani cu condiția ca mi va da inapoi la sf lunii,au trecut deja 4 luni de atunci, am mai vorbit de acunci cu persoana respectiva,luna aceasta am îndrăznit să-i cer banii si ma tot amânat si spunandumi ca banca nu a facut transferul si pana la urma o sa ia de la o cunoștiință si la sf săptămânii mi trimite.La sfârșitul săptămânii ma blocat pe rețea dar totusi am reusit să-i las un mesaj printr-o cunoștiință.Mi sa reproșat că îmi va face plângere penală pentru Hărțuire.Tin sa precizez ca am toate dovezile ca vrea sa ma înșele cu acei bani, am conversații am extras de cont care pot dovedi transferul.Ce ma sfătuiți să fac in acest caz…? Calde Mulțumiri.

       1. Nu are ce sa va facă pt ca nu e Hărțuire. Pt recuperarea banilor și daune trebuie sa îl dați in judecată. Trebuie făcut proces civil împotriva lui și va fi obligat/executat silit in baza hotărârii judecătorești.

      12. Persoana respectiva spune că deoarece am luat legatura cu ea printr-o prietenă de a ei asta se cheamă HARTUIRE, zice ma va acuza si ea si prietena ei. Ideea este ca eu am convorbiri pe whatsapp cu ea dovedesc ca nu am dorit decat sa iau legatura să-mi explice de ce ma blocat si de ce nu imi returnează suma datorată.Am dovada ca sa dat drept altcineva scriind pe contul ei de whatsapp ca si cum ea este in spital dar dupa aceea a inceput sa scrie ea si sa ma amenințe ca ea si prietena ei ma vor da in judecata pentru HARTUIRE, precizând că eu nu am de unde sti numărul prietenei de telefon da sint date cu caracter personal.

       1. Nu este hărțuire sub nici o formă. Nu vă mai lasați intimidată. Faceti-i proces civil de recuperare a banilor și chemați-o dvs în judecată.

      13. Bună! Am făcut o înțelegere cu persoana care s-a angajat ca ma ajuta cu o problema juridica în schimbul sumei de 30 000 €. Am plătit banii dar problemele nu s-au rezolvat. Am solicitat banii înapoi, respectivul nu îmi mai răspunde la telefon, și ma ocolește constant. Cum sa procedez în această situație? Am convorbiri, mesaje,mail-uri. Precizez faptul ca o parte din bani erau destinați pentru achiziția unei proprietati, ceea ce nu s-a mai concretizat. Aștept cu interes un răspuns din partea dvs.

       Va mulțumesc!

       1. Trebuie chemat in judecată dacă nu răspunde. Dar trebuie analizat ce contract sau ce înțelegere ați făcut mai exact. Prin hotarare executorie va fi executat silit si dacă va avea bunuri pe numele lui i se vor scoate la licitație.

      14. Buna ziua, am si eu o intrebare…am trait in concubinaj cu o femeie timp de 11 ani. De un an de zile am trimis pe numele ei bani prin Western si prin Moneygram pe diferite motive pe care ea le invoca telefonic. Am dovada toate aceste tranzactii facute. Este vorba despre aproximativ 4500 de lire sterline. Ce pot face sa imi recuperez aceasta suma sau o parte din ea, deoarece eu nu mai sunt impreuna cu acesta persoana de anul trecut din luna noiembrie . Va multumesc si astept un raspuns…

      15. Sa trăiți și tot respectul, pentru ca, ajutați oamenii. Am și eu o problema destul de mare.
       În aprilie 2019 i-am dat u ei cunoștințe pe care o cunosc de 30 de ani(este frizeria mea, ma tund de 20 de ani la ea) suma de 14000 euro, pt a cumpăra o casa împreună și a ne împărți profitul. Ea mi-a spus de afacerea asta și a fost foarte convingătoare ca în maxim 4 luni primesc banii mei înapoi și facem profit cam 2000 euro fiecare, iar eu naiv sau prost ca altfel. Nu ma pot numi, am crezut-o și i-am dat. Femeia are pe. Puțin 50 de ani și nu m-am gândit niciodată ca vrea sa ma insele. După ce au trecut cele 4 luni a început cu minciunile, ca nu a putut sa vândă casa, apoi ca i sa pus sechestru pe casa, apoi ca a venit Pandemia și nu se vinde nimica,….. Si foarte multe. Minciuni. Ma tot. Mințit de atunci, și acum zice ca o sa se rezolve, dar ma blocat pe telefon, și îmi spune ca. Nu putem sa vorbim. Și ca ma suna ea când se rezolva. Nici nu mai pot. Dormi noapte de nervi, e o suma mare pe care eu m-am bazat, iar acum am rămas fără ea. De 2 ani. Nu am făcut nici un act, am doar mesaje și niște înregistrări când am. Fost la. Tuns la ea. Pot face ceva. În civil sau penal. Vreau neapărat sa plătească. Ma și amenință prin mesaje ca dacă ii fac plângere ma baga la cămătărie. Sper sa îmi răspundeți.

       1. Da, trebuie să ii face proces. Puteti incerca si pe penal, dar cel mai bine si pe penal si pe civil. Pe penal plangere pentru abuz de incredere si inselaciune, dacă s-ar proba aceste chestiuni. Pe civil restituirea banilor împrumutați. Pentru mai multe detalii despre proceduri, costuri, durata, scrieti-mi pe dorin@avocatu.ro

        1. Banii imprumutati trebuie dati inapoi,in caz contrar cel care a imprumutat va merge din ghinion in ghinion,nimic nu_i va merge,,va circula in necazuri precum banii”Dumnezeu este cel mai mare judecator peste toti…!?cel mai bine este ca sa nu imprumuti…sa se imprumute din banci prin credite,acolo il executa conform legii…!?

      16. Bună ziua!Acum un an de zile am împrumutat unei verișoare o sumă mare de bani,fără contract,pe incredere,spunandu-mi că mi dă în trei zile ceea ce nu s-a întâmplat.Nici cum nu pot scoate banii de la ea,mă tot amână că săptămâna viitoare,trecând un an. După aproximativ trei luni am auzit că sunt mai multe persoane de la care a împrumutat diferite sume de bani.Martorii care au fost de față când i-am împrumutat banii au fost soțul și soacra mea,și mai am mesaje pe telefon,watap și înregistrări telefonice. Aș dori să știu dacă se mai poate face ceva pentru a recupera banii.Multumesc!

       1. da, se poate face un proces civil, se va emite o hotărâre judecătoreascp executorie și ulterior se va executa silit pe bunurile prezente sau viitoare.

        1. Bună ziua! Cum reușesc sa recuperez suma de 20.000 de euro de la o mătușa care trebuia sa ne lasa apartamentul, dar între timp sa răzgândit și noi vrem sa recuperam acești bani pentru a ne lua alt aparatemnt, bani au fost dați prin banca fără a face vrun act ceva

          1. Se poate face ceva, dacă persoanele țin la preț la vânzarea apartamentului? Ele nu se gândesc să-l vândă mai repede pentru a ne da cei 20.000 de euro, ma gândesc poate exista o soluție pentru a le face sa numai tina la preț, specific ca a avut cumpărător și nu au vrut să-l vândă, ținând de preț. Mulțumesc

       2. Buna ziua.Am o problema mama mea mia dat suma de 16000 de euro acum 2 ani in urma.eu am o firma Pfa.si mia virat bani prin cont bancar.atuncea erau toate bune si frumoase.in momentul de fata vb cu o fata, mama nu e deacord cu reletia noastra si din acest motiv vrea sa ii dau bani inapoi.Am primit acasa o notificare precum sa ii dau bani inapoi timp de 2 saptamani.nu am facut nici un contract cu ea.ce pot face.Va multumesc frumos

         1. Va multumescult si pot sa va mai intreb ceva .cum nu am contrac ce pot face casa unde sta mama e pe numele copilului meu. Pot face ceva ca si sora ei iam facut mutatie acum 12 ani pe domiciliu meu are adrsa pe buletin .si sta de 12 ani fara sa plateasca nimica .Intrebarea mea mea pot sa ma apar cumva daca….vasi povesti ati rade de situatia de sine …pentru bani omu face orice nu tine cont de copii de oameni din jur ..de fapt sora ei mia virat bani prin cont bancar a fost cu mama si acuma e influentata de mama sa ma dea in judecata…e poveste lunga ..nu stiu daca ma intelegeti.doar ca sunt disperat ca nu am bani astia acuma …ca…na i sa pus pata ca vrea bani ca nu le place de femeia pe care o am.va multumesc frumos.

       3. Buna ziua. Am imprumutat unei persoane suma de 4000 eur fara nici un act. Apoi cand i-am cerut inapoi a refuzat sa mi dea. Am doar mesaje pe whatapp cu mama acestuia, in care recunoaste ca are acesti banii sa mi dea. Se pot folosi mesajele de pe whatapp in instanta? Sau ce sanse ar fi sa ii recuperez. Mentionez ca acum m-a blocat pe toate canalele de comunicare. Multumesc

        1. da, se pot folosi mesajele de pe whatsapp ca probe, dar mai trebuie suplimentat probatoriu cu alte probe, eventual martori, inteorgatoriu lui, ordine de plată bancare dacă transferul a fost prin bancă etc. De principiu sunt șanse să recuperați banii. Dați e-mail la dorin@avocatu.ro pentru detalii și mai multe îndrumări.

       4. Buna ziua, as dori o îndrumare va rog,am dat unui prieten suna de 4000 lei prin transfer bancar dar nu am specificat împrumut ce pot face ? Dețin si poza cu actul de identitate al lui si mesaje pe Facebook . Mulțumesc

       5. Bună. Am împrumutat pe un prieten anul trecut în iulie cu suma de 1000£ printr-un transfer moneygram, cu ridicarea banilor în lei, eu fiind în străinătate și persoana înprumutata în România. Banii erau pentru a-și putea cumpăra o mașină, iar înțelegerea a fost ca îmi va da banii înapoi anul următor în Martie. Bineînțeles că nu sa întâmplat așa, persoana fiind contactată și telefon și prin rețelele de socializare, la care persoana mereu imi spunea să-l mai aștept din diferite motive, ca nu avea banii sau ca îi va obține curând. Am ajuns la capătul răbdării, asta fiind în luna Mai după lunga perioada de așteptare și minciuni peste minciuni, persoana respectiva ma blocat pe rețelele de socializare sa nu pot să-l mai contactez și chiar nici telefonic. Nu știu ce as putea sa mai fac sa pot să-mi obțin banii înapoi pe cale maleabilă. Mulțumesc anticipat

        1. dacă v-a blocat, cale amiabilă sau maleabilă nu există. Dacă aveti datele lui, adresa, etc, trebuie să ii faceti proces civil si sa il chemati in instanță. Ulterior dacă nu plăteste, va fi executat silit.

       6. Buna seara,

        Am o problema cu un prieten caruia i-am imprumutat aproximativ 16.000 lei in diferite transe, in decursul a aproximativ 2 luni, asta s-a intamplat in luna noiembrie 2020. Din decembrie ma tot amana iar acum recent a inceput sa numai raspunda la telefon, iar atunci cand raspunde inventeaza tot felul de scuze, nu am mai recuperat nici-un leu. Cum as putea sa procedez? Va multumesc.

        1. trebuie chemat in proces ca sa aveti o hotarare judecatorească împotriva lui, iar dacă nu va plăti benevol nici în cursul procesului nici după proces, puteți să il executați silit. Pentru proces vă trebuie datele lui si un minim material probator privind imprumutul.

       7. Bună seara
        Anul trecut i am împrumutat o suma de bani cu promisiunea că mi înapoiază intr o perioada scurta de timp . .Acuma noi nu mai suntem împreună și bani nu mai vrea sa mi dea. ..Am doar sms și convorbirii telefonice în care recunoaște ca i am dat și nu vrea sa mi returneze. .Dacă l am contactat telefonic mi a zis sa nu le mai deranjez ca îmi face dosar pt hărțuire. ..Ce pot sa fac. .Mulțumesc

        1. Buna ziua. Doar proces civil
         Împotriva lui prin care sa îl obligați sa va returneze banii. Daca nu ii returnează benevol, se trece la executarea silită.

         1. Am dat la un nepot copilul surori mele suma de 35000 de euro pentru a beneficia de olocuinta în curtea lor menționez ca bani iam trimis eșalonat și ca dețin acele chitante acum refuza sa facem un act pentru acel spațiu amenintinduma pentru a parasi acel spatiu am avut mai multe discuții cu ei din păcate același refuz menționez ca ultima discuție am înregistrat-o din care rezulta clar reaua credință și înșelătoria amenințările și faptul ca dacă ai dau în judecata an cel mai bun caz a-mi vor restitui bani în zece ani ceas putea sa fac pentru ca nu mai am nici resurse metriale încă nu mia venit pensia va rog un sfat sunt disperat nu am unde ma duce cum as putea recupera bani

          1. daca nu aveti bani de avocat mergeti la barou si cereti ajuto public judiciar, trebuie facut proces civil in recuperarea acelor bani.

         2. Buna ziua am împrumut pe cineva cu suma de 83000€ cu garanție imobiliară un apartament anul trecut am încheiat contractul la notar mai exact in 2022 contractul a expirat in 2023 am început executarea silită executorul ia blocat toate conturile si o anumită suma de bani din cont si acum ma amenință ca ma da in judecata ca dacă nu opresc executarea si de deblocarea conturilor îmi face plângere penală pentru cămătărie si șantaj

       8. Bună ziua! I-am dat unui muncitor suma de 1200 lei. Nici nu a lucrat nimic, nici banii nu ni-i dă înapoi.
        Îi știm numele. Ne puteți ajuta, vă rugăm?
        Cu mulțumiri,
        Monica

       9. Buna ziua!
        Imi puteti lasa o adresa de e-mail unde as putea scrie mai detaliat despre cazul meu? As dori ajutor! Mulțumesc!

       10. Buna ziua,
        pot sa imi recuperez banii pe care i-am dat imprumut unei persoane de mai multe ori, marea majoritate in mana in decursul a 2 ani, tin sa mentionez ca in acest timp am avut o relatie de 6luni cu fiica dansei, iar unele din lucrurile mele au ramas acolo. Legat de bani s-a diacutat prea putin prin mesaje.
        Se poate face ceva?

        Multumesc

       11. Buna ziua. Mama mea a imprumutat fostului meu sot 490 de marci in 1998 pentru a plati o datorie fata de un consatean. Avem declaratia de primire a banilor scrisa de mana acelui baiat cat si declaratia de mana a fostului meu sot cum ca se obliga sa ii restituie cu 40% dobanda pe an ca ii tipa maseaua. La scurt timp ne-am casatorit si bineinteles ca de datorie nu s-a mai preocupat, insa mama mea, batranica grijulie, a strans bine hartiutele. Acum, dupa 10 ani de la divort, avocata a pus la dosarul procesului de partaj acea declaratie. E posibil sa vada banii inapoi mama?

       12. Buna ziua!
        Va intreb daca mai pot recupera o suma de bani platita in avans in 2020 pt cazare Neversea, unui domn care in decembrie a decedat. Fiica lui se ocupa acum de casa in care urma sa fim cazati, am vb cu ea dar nu doreste sa mi restituie banii.Eu am ca dovada a platii ordin de plata de la banca si o hartie pe care a semnat si decedatul si eu. In situatia mea mai sunt si alte persoane. Credeti ca mai pot recupera banii?
        Multumesc frumos!

       13. Bună ziua. Am vb și eu cu cineva pt un vopsit auto, mi a cerut o arvuna înainte de 500 de lei, iar când a fost sa ii duc mașina la vopsit mi a spus sa ii dau toți banii înainte și ca arvuna nu mai mi o înapoiază, ce pot face?

       14. Hey am și eu de recuperat niste bani de la fostul care tot mă amână de 2ani de zile cu o suma de bani pe care i am împrumutat e vorba cam de 1250de lire , iar acum mă tot duce cu vorba că îi dă , ce este de făcut în situația asta ? Am mesaje când îmi recunoaște că are datorie și că mii da înapoi și martori toată familia și a mea și a lui.

        1. trebuie făcut proces impotriva lui. Daca cunoasteti adresa lui si aveti o copie dupa cartea lui de identitate puteti initia procesul, singur sau cu ajutorul unui avocat.

       15. Buna ziua! Am imprumutat unei persoane cunoscute de 10 zile suma de 300 euro. Avem doar mesaj in care zice ca restituie banii, in rest nimic. Mai este vreo solutie oare?

        1. raportat la sumă nu știu daca se merită un proces civil. Eventual mergeti la politie si faceti plangere penala pentru abuz de incredere.

       16. Buna ziua,
        I-am dat unei cunostinte 20000 de lei sub pretextul emiterii unor polite de investitii.
        Nu am vazut politele si nu mai vad nici banii. Ma amana din luna in luna.
        Detin inregistrari audio si mesaje SMS .
        Ce este de facut. Mentionez ca banii i-am dat de fata si cu alte persoane dar fara vreun document sau chitanta.

        Multumesc.

        1. daca aveti probe audio, sms si mesaje sms, atunci puteti incepe un proces impotriva acelei persoane pentru recuperarea banilor.

       17. Buna ziua . Am de recuperat o suma de 4000 euro de la un var de al meu . Aceasta suma s-a strans in mai multe luni de zile (nu i-am dat toti odata) . Am mesaje cu el ca acesta recunoaste ca are sa-mi dea banii rrspectivi . Ne intelesesem sa-mi dea 300 euro pe luna , mi-a dat 2 luni dupaia nu a mai dat nimic . Ce as putea face in cazul asta ? Va multumesc

        1. faceti contract de imprumut la notar pentru a avea un titlu executoriu ori daca nu va vrea el la notar, faceti proces impotriva lui.

       18. buna ziua.MI SA DAT O SUMA DE BANI SA CUMPAR O CASA DE O RUDA DEA MEA SI O ALTA RUDA MI IA FURAT DIN CASA .ACEA PERSOANA CARE MIA DAT BANI SA CUMPAR CASA MA DAT AN JUDECATA PE MINE.NU EXZISTA PROBE PENTRU CEL INVINUIT CA AR FI FURAT BANI .SE POATE SA FIU EU AXECUTAT SILIT ATATA TIMP CAT AM PROBE LA DOSAR.VA MULTUMESC

         1. Buna seara,eu detin un magazin alimentar la sat,am dat,vorba vine,”pe caiet” in jur de 2000 de lei,de mai bine de 6 luni,banii nu cred ca o sa ii mai vad…pot face ceva pt recuperarea lor?mulțumesc

          1. nu, pentru că sunt debite ale persoanei juridice, si practic persoana juridică nu trebuia să dea pe caiet….orice demers poate fi si avea si efecte negative…

       19. Bună.
        Dacă am dat bani împrumut, prin transfer bancar, și am conversațiile pe Facebook messenger, ma pot adresa poliției pentru înșelătorie în cazul refuzului de a înapoia banii?
        Persoana refuza orice dialog.
        Mulțumesc

        1. da, va puteti adresa si politiei, dar sanse mici de izbanda prin politie. E mai degraba o chestiune civilă și va trebui să faceti proces impotriva lui, fiind suficiente acele probe de care spuneti.

       20. Buna ziua! Am fost imprumutat cu suma de 40k EUR la notar, facand contract de imprumut cu posibilitate de executare silita.

        Am restituit banii in termen de o luna, pana in data stabilita. Banii i-am restituit prin transfer bancar, dar nu am “inchis” acest contract cu persoana care m-a imprumutat. Adica nu am facut niciun act prin care sa se mentioneze eu X am primit suma de 40k de la Y.

        Poate aparea ulterior vreo problema in acest sens chiar daca am dovada transferului bancar, extras de cont etc? Va multumesc!

       21. Buna ziua! Mama mea a imprumutat unei persoane cunoscute acum 10 ani suma de 30000 ron. Aproape in fiecare luna, in urma insistentelor si rugamintilor prin mesaje ii pune la banca cate 100 ron invocand ca nu are bani sau ca nu munceste. Avem doar mesaje in care zice ca restituie banii si o hartie semnata de imprumutata in care este specificata suma. Mama i-a zis ca o da in judecata si ea i-a spus ca nu are ce sa-i faca si sa nu o mai hartuiasca. Am vorbit cu o d-na avocat si ne-a zis ca daca este perioada asa de lunga ( 10 ani) nu se mai poate face nimic pt ca se prescrie . Mai este vreo solutie oare?

        1. NU SE PRESCRIE! V-a zis gresit doamna avocat. Daca persoana imprumutata restituie, chiar si partial din datorie acest act reprezinta o recunoastere a datoriei si are efect intreruptiv, deci prescriptia nu este incidenta in cazul dvs. O puteti da in judecata si o puteti executa pe bunuri sau pe conturi.

       22. Pentru 133 de lei cum pot face sa ii recuperez? Stau de 9 luni si persoana nu are niciun gand sa imi inapoieze suma precizez ca suma 122 de ron a fost trimisa pe numele unei prietene iar cea de 11 ron pe numele persoanei in cauza. Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu ce as putea face. Multumesc !

       23. Pentru 133 de lei cum pot face sa ii recuperez? Stau de 9 luni si persoana nu are niciun gand sa imi inapoieze suma precizez ca suma 122 de ron a fost trimisa pe numele unei prietene iar cea de 11 ron pe numele persoanei in cauza. Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca nu mai stiu ce as putea face. Multumesc !

       24. In 2016 mi s-a oferit de catre o persoana (din initiativa ei!) o suma de bani (16.000lei) cu titlul de imprumut. Acea persoana a dobandit banii printr-un imprumut bancar. I-am returnat in cont bancat sub forma de rate lunare, suma pe care am primit-o. Insa persoana respectiva solicita sa-i restitui si dobanda pe care a platit-o bancii.
        In ce masura este legala solicitarea de a-i plati dobanda bancara?
        A avut initiativa de a-mi face act de donatie, insa am refuzat. Nu exista contract de imprumut si nu exista dovada ca mi-a dat banii, insa eu i-am platit intreaga suma in cont bancar, cu explicatia platii “rata imprumut”.

        1. daca nu exista un contract de imprumut in care sa se specifice si dobanda la acei bani, nu are cum sa vi-i ceară. Daca era un contract de imprumut, atunci da, se punea problema acelor bani. Poate doar prin instant asa va oblige sa platiti acea dobanda, dar cu sanse mici.

       25. buna ziua,am împrumutat unei prietene suma de 4500$,suma care trebuia inapoiata după un an de zile,dupa un an,mi a spus daca o mai pot amana cu inca 1 an,am acceptat,dupa care a venit pandemia,am mai amanat 1 an,si i am cerut asta vara,binenteles ca eu am fost acuzata ca s o persoana foarte rea,si ca nu are banii,dar face rost.A mai trecut un an,cu un alt termen stabilit e ea,si as vrea sa o intreb din nou,cand imi dai banii?credeti ca as putea sa mi recuperez suma,avand ca si dovezi chat uri pe whats app,si o convorbire inregistrata unde recunoaste ca are sa mi dea?
        multumesc frumos pentru un eventual răspuns

         1. buna ziua
          daca se poate mai multe detalii,va rog,sunt disperata, frustrata,cu nervii întinși la maxim.Ar mai fi o problema,stiu doar adresa,sper ca nu s a mutat,nu am date din buletinul ei.
          va multumesc si astept un răspuns

         2. buna ziua
          daca se poate mai multe detalii,va rog,sunt disperata, frustrata,cu nervii întinși la maxim.Ar mai fi o problema,stiu doar adresa,sper ca nu s a mutat,nu am date din buletinul ei.
          va multumesc si astept un răspuns

          1. aici noi nu oferim consultanță ci doar răspunsuri generale la probleme generale. Luati o consultanta la un avocat si o să vă lămurească totul.

       26. Din pacate am ajutat un prieten care ma mintea mereu pe fb si WhatsApp…dovezi am cu toate summa trimisa…sant peste 15 mi Euro dati cand pt masina sal ajut cand pt operatie la nas. Cand pt zeci de minciuni care din 2016 pana in prezent sau strans..bineintales ca a venit la mine in Berlin cu complicele lui o prietena care la invatat cum sa ma insele..cum a vazut ca nul mai vreau sai dau bani pe minciunile lui de lux..adica a treia masina a inchis prin Email Kontaktul cu mine si abia atunci miam dat seama ca ma insela ..atatia ani cu minciuni…mia promis in scris ca imi da bani inapoi…vreau sal dau in judecata..unde as putea ?
        Sant in Berlin si as putea sal dau in judecata in Romania..am toate dovedezile din fb..WhatsApp inklusiv pozele cu summele trimise prin Western Union si altele…..poate cineva sami dea o idee cum sa incep si ce avocati sant cei mai buni in romania..?

        1. se poate face proces impotriva lui, eventual penal pentru inselaciune sau civil pentru imprumut nerambursat. Trebuie să aveti datele lui: cnp, adresa de domiciliu, telefon orice dată de identificare. Dati un e-mail pe dorin@avocatu.ro și vorbim acolo.

         1. Bună seara! As dori sa îmi spuneți dacă as putea da în judecata niște rude pe care iam împrumutat cu o suma de 6000£, o parte din ei 3000£ i-am putut recupera atât timp cât acestea au stat în aceeași casa cu mine deoarece am lucrat în UK , iar după 7 luni acestea au plecat în România, și nu au mai dat niciun semn de viata cum ca ar vrea sa de-a și restul de bani, dacă am toate dovezile cum ca le-am trimis bani, toate chitanțele și mai ales mesajele de la ei, menționez nu am un act la notar făcut as avea șanse sa ii pot da în judecata?

       27. Bună ziua! In urma cu câțiva ani, în timp ce lucram în afara, mi-am împrumutat sora și cumnatul cu o suma considerabila de bani pe care nu vor sa o mai returneze. Aceștia nu mai recunosc ca i-am împrumutat și nu am dovezi scrise în acest sens. În schimb am 2 martori (nu sunt rude), care știu de existența împrumutului. Ce șanse am în instanța în cazul în care cei pe care i-am împrumutat și unul din martori nu locuiesc în țară? Mulțumesc!

        1. aveți șanse dacă aveți martori și se adaugă la probatoriu și interogatoriul lor. Depinde însă și când era data scadenței. Puteti încerca un proces împotriva lor. Mai multe detalii vă putem oferi pe e-mail.

       28. Bună seara as avea si eu o intrebare
        In luna mai fiica mea a împrumutat pe cineva cu 1300 de euro spunând că până în august ii da iar acum nu mai raspunde la telefon mentionez ca are mesaje convorbiri înregistrate întrebarea mea e ce poate face pt a-si recupera banii va multumesc

       29. Bună ziua as avea si eu o intrebare fiica mea a împrumutat în luna mai pe cineva cu cu 1300 de euro iar acum petsoana respectiva refuza sa ii dea banii ba chiar nu mai raspunde la telefon mentionez ca are mesaje convorbiri înregistrate întrebarea mea este ce poate face pt a-si recupera banii va multumesc

       30. Noi am imprumutat în 1999 o suma de 6.000 dolari unei cunostinte. Nu am facut hartie scrisa. Am contat pe buna credinta a persoanei respective. Avea nevoie de bani pentru a initia o afacere. Nu am stabilit un termen precis de inapoiere a banilor. Întelegerea a fost ca ni-i va da inapoi cand va putea, integral sau in 3 transe. De aceea am asteptat atat de mult. Am avut recent o convorbire telefonica in care persoana respectiva a afirmat ca ne-a pacalit si că nu are intentia sa ne inapoieze banii. Credeti ca este vreo sansa sa-i recuperam? Multumesc pentru un eventual raspuns.

       31. Buna ziua . Am si eu o problema: Mama mea deține un teren. Acest teren nu avea impozitul platit de foarte mulți ani și nici intabulare si cadastru , dorind sa il vândă si neavând bani pentru aceste acte am zis sa le plătesc eu ,iar la vinderea terenului sa imi restituie bani. Am plătit toate actele , am facut foarte multe drumuri pentru ca a avut si probleme în actul casei , m.am zbătut sa găsesc si cumpărător drumuri peste drumuri la loc unde este terenul . Între mine și ea a pornit un conflict (acesta era de mai mult timp dar am zis ca totuși este mama si lasam eu de la mine ) , dar acum este sub orice critica. Dorind sa nu mai am de aface cu ea i.am spus sa imi restituie banii pe care i.am cheltuit (mai ales ca are și cumpărător la teren acum) . Ea nu vr sa imi dea niciun ban spunând ca nu am plătit eu nimic . Tin sa mentionez ca ea nu are niciun venit nu avea de unde sa plătească plus de asta pe unde am fost de am plătit apare semnatura mea si am si martori . Suma se ridica în jur de 5000 lei Ce pot face???

         1. De 3 ani tot fac acest lucru , dar deja sunt terminat. Eu in acest moment nu am casa stau în chirie (fara plata) la cineva , iar persoana de aici unde stau vrea sa vândă ,pe lângă asta am si un împrumut la C.A.R. de 150 de milioane . Am salariu putin mai mult decât minim pe economie . Poate nu ajungeam la asta , dar nu este zi sa nu îmi intre în casa(imi este vecina) ,sa imi umble prin lucruri sa ma bârfească prin tot satul , sa ma blesteme . Eu am dus o copilărie foarte grea cu ea:din clasa a 5 lucrez cu ziua ca sa ma intretin pe mine dar și sa o ajut cu platitudini facturilor ,iar din clasa a 8 a sa o intretin si pe ea , în clasa a 11 -a a trebuit sa ma las de scoala sa imi iau job full ca sa pot traii. Eu stau la sat nu este zi sa ma vorbească prin sat ca sunt un nenorocit si mai multe . Mie mi.a luat dreptul sa stiu ce s.a intamplat cu tata ( nu știu dacă trăiește sau dacă este mort) . Am ajutat-o cat am putut de mult ,iar ea imi face doar rau , credeți-mă ca sunt la pământ. Prin acest mesaj mi.am spus of-ul pentru ca nu am cu cine sa vorbesc toate aceste lucruri…

          1. Acei bani sunt munciți pe brânci, nu am dat în cap și nu am furat , sunt doar un adolescent de 20 de ani . Din tot ce am spus mai sus este parte doar 10 % din câte am pățit eu pana acum …

       32. Bună ziua as avea și eu o întrebare am dat o sumă de bani mai exact 1300 de euro împrumut la o persoana care inițial refuza sa mi-o de-a înapoi ba chiar nu îmi mai răspundea nici la telefon am făcut plângere la poliție iar persoana sa răzgândit mă contactaț și mi-a înapoiat banii dar poliția înaintase deja plângerea am fast să îmi retrag plângerea dar mi sa spus că nu pot specific că persoana lucrează la MApN mi sa mai spus că procurorul decide dacă îmi pot retrage sau nu plângerea și mi sa mai spus că trebuie să plătesc cheltuieli de judecată dar menționez că am făcut plângere la poliție nu la judecătorie întrebarea mea este pot sau nu să îmi retrag plângerea va mulțumesc

        1. depinde la ce infractiune l-a incadrat, daca l-a incadrat la inselaciune, nu se retrage plangerea ci se impaca. Cel mai indicat este să faceti un acord de mediere cu acea persoana, iar acordul de mediere să se trimita la Parchet. Deci da, se poate ca acea persoana să nu răspundă penal daca faceti acord de mediere, dar depinde ce infractiune este retinuta in dosar.

       33. Va mulțumesc frumos dar daca fac acord de mediere trebuie să plătesc cheltuieli de judecată cum mi sa spus daca nu am deschis nici o acțiune în instanță

       34. Am împrumutat pe cineva acum mai bine de jumătate de an, înainte de Paști, cu o suma de bani, care s-a definit în concret prin achiziționarea de niște materiale.
        A rămas ca după Paști îmi rambursează banii, însă de abia după alte 2 luni mi-a restituit jumătate din suma. Acum nu mai dorește sa-mi ramburseze nimic, nu răspunde la mesaje. Am dovezi scrise printr o “factura” nefiscala unde am scris datele lui, produsele și suma totala, ca să țin minte și am și dovezi pe whapp ca are de rambursat suma.
        Sa merg în instanta pe ce, sub ce forma pot cere restituirea?

       35. Buna ziua,acum 2 ani am ajutat un coleg de munca cu 1000 euro,sa scuzat mereu si mereu lam inteles intradevar trecea prim momente grele cu bani,acum sia revenit finaciar si ma tot rog de el sami dea bani,si tot el nesimtit o sa ti dau,cum asi putea recupera bani de la el.

       36. Buna ziua.Am lucrat 1 luna de zile pentru un cunoscut care nu mi a platit banii pentru care convenisem.Nu am avut contract de munca deoarece m a tot amanat.Singurele dovezi sunt: un angajament in scris din partea acestuia cu 3 martori(adevaratii patroni ai firmei)care nu stiau ca individul “angajase” pe cineva(nu este facut la notar angajamentul de plata)care a expirat,conversatii pe whatsapp cu acesta in timpul desfasurarii muncii pentru el. Nu sunt singurul pacalit aici.A mai imprumutat aprox 3000 euro de la un alt cunoscut si acestuia refuzand sa ii dea banii..Intrebarea este daca exista vreo sansa sa imi (ne) recuperam banii.Multumesc

       37. Buna ziua as avea o nelamurire, eu si prietena mea cea mai buna( din copilarie) aveam mereu banii la comun. Cand avea ea nevoie de bani ii dadeam eu cand aveam eu imi dadea ea tin sa precizez ca stateam impreuna mancam impreuna eram tot timpul impreuna. Situatia s-a schimbat cand prietena prespectiva si-a facut ” o iubita” si a inceput sa imi spuna ca sa ii dau anumiti bani pe care i’a transfrerat pe contul meu ca sunt cu imprumut. Eu sunt putin nedumerita deoarece stiu ca banii nu au fost cu imprumut ci noi mereu ne ajutam cu bani cand aveam nevoie. Acum imi tot spune ca sa ii dau banii. Ce pot face in acest caz? Deoarece si eu i’am dat bani ei si acum 1 an doi ani si nu am socotit ca fiind datorie din moment ce ne ajutam. Intr’un final i’am dat mesaj ca o sa ii inapoiez banii daca tot asta imi cere dar sa ma astepte un timp deoarece chiar nu am in momentul de fata dar ea ma tot preseaza ce pot face?
        Se poate ajunge la judecata in acest caz?
        Singurele probe sunt mesajele pe telefon.

        1. da, se poate ajunge la judecata, iar probele in favoarea ei sunt suficiente: ordinul de plata bancar unde se specifica imprumut + recunoasterea datoriei de catre dvs…

         1. Bună ziua va rog sa mă ajutați cu o problema am luat Da la o persoana o sumă de bani și două abonamente Da tf și un credit bancar astea le făcut oa numele lui abonamentele și creditul și suma de bani mea dat cînd aveam nevoie dar fara avocat fara notar fără martori intre noi suma de bani sau returnez cînd am mea zis că nu sta in loc sa ei bine cînd am te sun și îți dau din ei pina la urma ne-am certat din alte motive și acum a trecut la amenințări să-i dau bani eram zis câți dau dar am avut niste probleme la munca și nu prea am bani Da luat vreau sa vă întreb dacă nu avem brun ac făcut cu un avocat sau notariat ce pot sa pățesc pina la urma va mulțumesc frumos.

          1. chiar dacă nu este act scris, la notar, la avocat sau de mana, va poate da in judecata prin proces civil si va poate obliga la restituirea sumei.

       38. Va salut , In luna Ianuarie 2021 la rugamintea unui prieten care este plecat in Franta i- am dat mamei lui suma de 1200 euro ( fara a face vreun act) petru a cumpara un teren suma ce a promis ca mi-o va restituii el in maxim o saptamana. Nici pana in ziua de astazi (20.10.2021)nu mi-a retituit suma de bani cu totul ca am avut discutii telefonice prin care mi-a solicitat sa il mai aman un pic ca nu are posibilitatea sa mi restitue . Am cazut deacord cu el de mai multe ori pentru amanarea restitiurii dar intotdeauna cand ajungeam la data promisa nu mai raspundea la telefon o perioada . Am mesaje cu in care recunoaste ca i-mi va restituii bani . As dorii sa fac ceva demersuri pentru a recupera suma datorata . Ma puteti ajuta cu o notificare catre ( normal contracost)

       39. Buna! Am cumparat un telefon in rate in valoare de 5000 de lei, iar fiindca iubita mea nu avea unul i l-am dat ei cu conditia sa ne ingrijim amandoi de achitarea ratei lunare. Intre timp ne-am despartit. Am hotarat ca telefonul sa ramana la ea cu conditia de a-mi trimite lunar banii pentru rata telefonului. Nu mi-a trimis banii si am decis sa ii cer telefonul inapoi. Nu doreste sa-mi inapoieze telefonul, iar bani pentru a-mi plati rata nu are. Cum pot recupera telefonul ?

        1. E o donatie care nu prea e donatie…E o situatie gri. Discutati amiabil cu ea. Nu cred că se pretează să ii faceti plangere penala sau proces civil.

       40. Buna ziua.
        Am si eu o intrebare, cu 5 ani în urma am comandat termopane la casa în valoare de 6100 euro.
        Tin sa menționez ca nu am avut contract făcut,ci în momentul în care am dat banii am primit un biletel în care scria data,suna si semnatura incasatorului.
        În decurs de 2 luni firma a întrat în faliment. Am început ancheta, ne-am înscris la masa credala si nici pana astăzi nu am primit nici un răspuns.
        Nu ni s-a luat în considerare acel bilet,nici chitanțele nimic.
        Ba chiar la politie mereu ne spunea sa renunțăm ca nu vom.castiga.
        Credeti ca mai avem șanse sa recuperam banii? Sau care ar mai fi procedurile? Va mulțumesc

       41. Buna,

        am platit unei firme de consultanta o suma de bani, pentru depunerea unui dosar. Nu au depus nici dosarul, nu am primit nici bani inapoi. Tot sun si nu mai raspund, sau daca raspund, zic o sa incercam sa trimitem. Cum pot proceda?

       42. Am achizitionat un apartament cumparat de la o persoana care nu e in Romania, dar avea pe cineva caruia ii lasase procura, iar la antecontract aflu ca in procura era stipulat ca mandatarul nu poate vinde apartamentul cu mai putin de suma X care era cu 3000 euro mai mare decat suma cu care ne-am inteles noi sa facem tranzactia. Am stabilit cu ea telefonic sa facem asa(pentru ca ea nu putea veni in tara pentru a face o noua procura din cauza Covidului) cu suma X, iar cei 3000 euro ii voi primi dupa semnarea contractului. Tin sa mentionez ca am si mesaje in care discutam despre aceasta datorie. Momentan inca imi doresc o rezolutie amiabila, insa persoana in cauza ma evita. Daca nu reusesc nimic pe cale amiabila se poate face ceva in instanta?

        1. da, daca nu vrea amiabil si aveti mesaje sau probăm că a aceptat un pret mai mare cu 3.000 euro, atunci puteti sa ii cereti prin proces.

       43. Buna ziua.Am imprumutat unui nepot suma de 2500 de euro,iar acum nu reusesc sa mai intru in contact cu el.Am acte doveditoare ca i-am trimis suma mai sus mentionata,Wetern Union,si transfer bancar.Eu actualmente ma aflu la Stuttgart ,Germania,iar el este in Italia ,Roma.Ce trebuie sa fac,si ce sanse am sa-mi recuperez banii.Va multumesc anticipat.

       44. Buna ziua! Iubitul meu a împrumutat-o pe amanta varului meu cu 10 mi de euro pt ca aceasta divorța și trb sa își cumpere o casa pe numele ei pt a nu pierde custodia copilului, asta a fost minciuna pe care ne-au comunicat o pt a ne face sa le dam bani, am aflat ulterior de la fostul bărbat ca nu este adevărat ceea ce ei au spus, Ne-au pus sa facem un credit bancar și ca mi l vor achita in 2-3 luni însă nu fost așa, mi au plătit ratele la credit pana anul asta de câteva luni numai o scot la capăt cu ei numai vor sa își plătească creditul, tot ei ma ameninta ca ii hărțuiesc si ca ma vor da in judecată ca le dau in fiecare zi mesaje sa îmi de a bani înapoi înștiințând ca ma duc la poliție, mai mentionez faptul ca am mai mult de 4 martori care stiu toată povestea și ei la rândul lor fiind înșelați de varul meu, am păstrat toate mesajele plus o înregistrare de 30 de min in care varul meu recunoaște ca arde lumea, Ba mai mult in trecut mi am dat acceptul sa ii platesc online ceva, iar datele cardului meu au rămas salvate la el și recent am observat ca îmi sustrage in mod ilegal bani de pe carduri, mentionez ca aceasta persoana are antecedente penale. Ce ma sfătuiți sa fac?

       45. Bună ziua! Vin înaintea dumneavoastră cu următoarea situație pentru care va rog să-mi oferiți un sfat. Sora mea și-a depus dosarul pentru obținerea permisului auto la o școală. Instructorul pe care l-a ales i-a cerut toți banii pentru orele de condus, 1800 lei,bani pe care i-a dat în format fizic fără sa primească vreo chitanță, urmând ca instructorul sa depună la școală dovada ca sora mea a plătit acei bani pentru orele de condus. În mai puțin de doua săptămâni de la acest eveniment, instructorul a decedat. În mod normal, familia ar fi trebuit să-i returneze banii surorii mele, însă, deși soția și fiica acestuia au recunoscut telefonic că trebuie să-i returneze acești bani, într-un final au spus ca nu au de unde. Menționez faptul ca mai sunt persoane în această situație ca mine. În acest context ar exista vreo posibilitate sa ne recuperam banii, dacă da, ce ar trebui sa facem?
        Aștept cu mare interes răspunsul dumneavoastră.
        Cu recunoștință,

        1. e complicata situatia…practic aveti o creanță in masa succesorală, dar nu o puteti dovedi decât prin proces. Ati putea chema mostenitorii lui in proces să recunoască acea plata….Dar e complicat un astfel de proces…

       46. Buna seara.Am imprumutat un “prieten” cu suma de 10000ron acum 1 an din care mi a returnat aproximativ 1000 si aia cu greu si in continuare ma amana de la luna la luna cu diferite motive.am ceva mesaje si inregistrari cu el dar si poza cu buletinul lui(facuta la acel moment). Se poate face ceva sau exista sanse sa mi recuperez banii prin mijloace legale?
        Va multumesc.

       47. buna seara un prieten de al meu a luat de la amanta lui o sumă totala de 80 milioane pe parcursul câtorva luni fara sa faca fre-un act sau ceva de genul e posibil sa fi vorbit prin mesaje cu ea si ca amanta lui sa aibe mesaje pe telefon baiatul nu ia spus că îi va mai da înapoi acei bani dar dupa un timp sau certat si amanta sa razgandit si a spus ca ia împrumutat acei bani si acum amanta își vrea acei bani înapoi ca altfel se va duce la poliție va rog mult îmi puteți spune ce s-ar putea întâmpla dacă s-ar duce la poliție

       48. Va salut de doi ani si un pic am avut o relatie cu cineva ce muncea in afara persoana fara sa ii cer imi punea bani in cont zicand ca:daca suntem intr.o facem impreuna totul eu zicandu.i ca se vor aduna sume si daca cumva relatia se va strica fiind o relatie la distanta va cere banii inapoi? Doamna zicand ca ma ajuta de placere acum relatia a luat sfarsit si doreste banii inapoi eu necerand un leu ,primindu.i pe card din contul dansei cu acesti bani am achizitionat o platforma pentru tractari auto pe langa doamna mi.a mai facut cadouri materiale acum i.mi spune sa.i returnez toti banii cheltuiti inapoi ce este de facut?va multumesc mult

        1. va trebuie să facă un proces impotriva dumneavoastră; in acel proces va aparati si spuneti ca afost donatie, devreme ce nu dvs i-ati cerut si nu a fost vorba de imprumut.

       49. Bună seara, am împrumutat unui amic 2500 de lei și acum sunt blocată pe toate rețelele de comunicare
        Ii știu numele complet și contul bancar. Atât. Nu ii cunosc adresa și si-a schimbat și nr de telefon…..ce pot face sa îmi recuperez banii? Mulțumesc

       50. Buna seara, am împrumutat 10000 € unui vecin care mi-a spus ca imi va obitine finantare europeana nerambursabila. Am facut credit la banca si a 2-a zi i-am dat banii ( filmat cand i-am dat). A spus ca in 3 luni e totul gata. Au trecut 6 si nu mai raspunde la telefon si a si divortat de sotie si nu mai sta aico. Am integistrari si mesaje. Mai pot recupera banii?
        Plangere penala sau in civil?

       51. Buna ziua! Ma scuzati ca va deranjez, am imprumutat o persoana cu o anumita suma de bani. Imprumutul s-a realizat prin transfer bancar iar la detaliile tranzactiei am scris “Imprumut pers respectiva”. Din pacate ea nu mai binevoieste sa imi returneze banii si voiam sa stiu avand in vedere ca in articol ati scris ca daca este aceasta mentiune este considerat contract, pot sa ii fac executare silita sau tot trebuie sa o dau in judecata? Va multumesc!

        1. nu se poate recurge direct la executare silita pentru că e nevoie de un titlu executoriu, si acest titlu nu este decat o hotarare judecatoreasca, deci trebuie facut proces. Trimiteti-mi mail la dorin@avocatu.ro dacă aveți nevoie de detalii.

       52. Buna ziua, eu vin cu o situație puțin mai diferita. Eu și prietena mea suntem împreună de aproape 4 ani de zile. Mama ei( soacră-mea) are un apartament luat prin credit ipotecar pe numele surorii ei. Sora soacrei mele este titulara creditului la banca. Eu vara trecuta am fost în tara și am dat la banca suma de 60000lei( 600 milioane lei vechi),la banca a pus și numele meu pe chitanță pentru ca eu am dat banii. Am fost împreună cu mătușa prietenei mele. Problema este ca ne-am certat cu soacra( mama prietenei mele) și acum as vrea sa-mi recuperez banii înapoi. Ce soluție as putea avea ? As putea sa-mi mai recuperez banii înapoi? Mulțumesc anticipat

       53. Bună seara, am împumutat pe sora mea care locuiește în Italia cu suma de 25 000 000 de euro pt a incepe o afacere. M-a mințit pt că din acesti bani a schimbat casa, mașina..și din banii rămași a inchiriat o locație( restaurant ) .Nu a funcționat decât puțin timp , a văndut tot , mie nu mi-a spus nimmic pt că m-a blocat și nu am cum să m-ai dau de ea.Am acte că i-am pus banii prin bancă, au trecut 3ani și nu știu ce să mai fac . Ajutați-mă vă rog cu un sfat .Mulțumesc !

        1. chiar daca au trecut 3 ani, se poate face proces impotriva ei, pentru că nu s-a fixat nici un termen de restituire. Cei 3 ani trec de la data la care banii trebuiau restituiți. Trimiteti-mi mail la dorin@avocatu.ro dacă aveti nevoie de informatii suplimentare.

       54. Buna ziua!
        Am daut unei prietene de-a lungul unei perioada niste bani imprumut prin transfer bancar si de-a lungul timpului pot spune ca in cele 3-5 randuri s-au adunat peste 1000euro ,am ajutat in speranta ca imi va da inapoi cand incepe munca sau abureli de genul,iar pana in prezent nu am primit nimic inapoi si mai ales acum ma sfideaza ca ce ii pot face…am dovezile cu transferurile si datele persoanei,copie buletin si as vrea sa stiu daca pot sa rezolv aceasta treaba dand-o in judecata pt ca nu cred ca imi pot rezolva altfel problema?!
        Va multumesc!

       55. Buna seara, vreau sa va intreb daca eu am vb acum ceva timp cu o fata si e minora nu a fost iubita mea sau ceva de genul doar cunostinte, si i-am spus sa imi dea niste bani adica sa ma ajute cu o suma de bani fara ca eu sa ii zic ca ii dau inapoi, fara amenintari sau chestii si ea acum vrea sa ii dau inapoi suma si nu am de unde ce se poate intampla daca depunde plangere sau ceva tin sa mentionez ca nu am fortat-o sau amenintat-o.

       56. Buna ziua am platit niste muncitori să îmi lucreze la casa le-am dat 4000 de lei au lucrat doua zile și pe urmă am renunțat eu sa mai lucrez cu ei desi ei erau cu sculele lor schela era a lor exista vreo șansă să mai îmi recuperez bani înapoi menționez că eu am renunțat de a mai lucra cu ei

       57. Bună ziua! Am avut suma de 80000 lei în contul meu , suma data de unxhoul meu pentru a avea grija de bani si de el la bătrânețe. Prin diverse metode de manipulare , o verisoara a mamei mele și a unchiului , a întrat în posesia banilor spunând ca va qvwa grija de unchiul meu ( transfer bancar din contul meu în contul ei). La 2 săptămâni după primirea banilor nu a vrut sa mai aibă grija lui , el plecând (bolnav) De la ea și venind la mine. Pot re upgrade banii în condițiile în care ea refuza sa I înapoieze, deși în mesaje recunoaște ca și a însușit banii ? Mulțumesc!

        1. da, se pot recupera banii intr-un eventual proces civil, dace se probează că erau banii lui pentru intretinerea lui pe care ea nu a prestat-o.

       58. Bună ziua, m-a sunat un prieten saptamana trecuta dacă pot să-i dau suma de 6000 ron pana peste 2 zile ca are o poprire pe cont și are nevoie să-și plătească muncitorii au trecut aproape 2 saptamani și tot ma amână, ba ca e plecat ca tatăl lui e incubat la spital ba ca a greșit ibanu și i a plecat banii în alt cont și tot asa… Nu am niciun act la mana cu el doar verbal, înainte sa i dau banii am increbat o și pe soție și a fost de acord… Mai pot recupera acei bani?

        1. mergeti la politie si depuneti plangere pentru abuz de incredere si inselaciune. Poate asa vi-i da. Daca nu, va trebui facut proces civil impotriva lui.

       59. Am renunțat la partea mea de moștenire pt sora mea am făcut o hârtie la notar în care îmi da suma oferita de ea și nici în ziua de azi nu a dat banii pot sa o dau în judecata?

       60. Bună ziua. Am împrumutat un “amic cu 6000€ prin virament bancar și nu prea binevoiește sa-mi returneze suma.cred ca vom ajunge în instantă.mentionez ca împrumutul ar fi fost pe o lună fără nici un fel de dobanzi sau beneficii.timp de 5 luni de la împrumut a făcut mai multe achiziții de utilaje etc.etc.

       61. Bună seara! Am o problema cu un baiat care am stat după el aproximativ 2 ani și ceva . Este vorba de aproximativ 1400 euro care el a in tot timpul acesta nu mi-a dat absolut nimic ,pana în decembrie mi-ap dat de-abia 450 euro dupa 2 ani și a mai ramas sa imi dea 950 euro pana la sfârșitul lui martie . Dar iarasi a început sa găsească scuze și sa ma evite . Pot face ceva împotriva lui ? I-am dat imprumut verbal fara niciun act doveditor , dar în schimb am mesajele cand el zice care de dat și când trebuia sa mii dea .

       62. Bună ziua, dacă am făcut pt cineva 2 împrumuți la banca și mi a spus ca le închide în 3 luni de zile și nu s a întâmplat asta ce pot face? Ca dovezi am mesajele de pe wattap și mesenger din care reiese ca banii sunt pt ea, ca ii plătește în maxim 3 luni de zile

        1. e o mare problema. Daca nu le plateste, atunci banca se poate sa va execute silit pe dvs, si apoi dvs aveti drept la actiune in regres ca sa va recuperati banii de la acea persoana. Asta inseamna executari silite, contestații, procese, etc.

         1. Eu le plătesc incontinuare sa nu am probleme cu banca, dar ma gândesc sa o dau în judecata sa îmi recuperez banii, am câștig de cauza în instanta dacă am mesajele și înregistrări audio în care ea recunoaște ca are sa îmi dea banii, ca pt ea au fost banii scosii din banca?, a fost lângă mine când am scos banii de la bancomat și i am dat în mana, poate fi proba și filmarea de la banca eventual?

          1. da, se pot folosi ca probe si da, va puteti recupera banii, dar depine de tot contextul. Programati o consultanță la un avocat pentru o analiză minuțioasă a speței și pentru a vedea soluțiile posibile.

       63. Buna ziua .
        Am mers la un cabinet notarial pentru Succesiune. Dupa ce am dus toate actele , martori si tot ce a mai fost nevoie, la sfarsit, in ziua in care am primit Certificatul de Mostenitor, am fost pus sa semnez 3 documente , fara ca inainte sa mi se dea sa le citesc, fara sa mi se spune ce contin. Dupa ce le-am semnat, am primit Certificatul de Mostenitor. Pot fi suspicios in legatura cu aceste 3 documente semnate de mine la notar ?

       64. Buna seara,daca eu am trait in concubinaj aproape un an si apoi am plecat ,El ma dat in judecata pentru ai returna bani pe care mi ia trimis pentru a ma intretine acasa la El si gospodaria lui . Bani pe care mi ia trimis Prin ria unde scrie ajutor familiari eu ce trebuie sa fac?

       65. Buna ziua. Am imprumutat unui prieten o suma mare de bani ( in jur de 50.000 € ) acum 8-9 ani. In tot acest timp m-a dus cu zaharelul ca are de primit din diferite parti si ii va restitui peste cateva luni. Singurele dovezi sunt transferul bancar cu titlul imprumut plus mesaje scrise. Se mai poate face ceva ? Si daca da se poate adauga la acea suma imprumutata si inflatia din toti acesti ani ? Fiindca puterea de cumparare a banilor a scazut semnificativ fata de acea perioada

       66. Bună ziua . Există un act normativ care prevede că împrumutul verbal (indiferent de sumă) poate fi dovedit de către martori în caz de litigiu ?
        Poate martorul să aibă un impact în instanța de judecată?

        1. este in codul de procedura civila specificat că orice fapt se poate dovedi cu martori, iar remiterea unei sume de bani, plata cash sa zicem este un fapt care poate fi dovedit cu martori.

       67. Am împrumutat bani (6000 lei) la iubitul meu pe vremea aceea. Acum o devenit fost iubit. Când îl sun sau ii scriu sa mi dea banii îmi spune mereu ca nu are. Ma duce asa de 2 ani de zile. I am scris mesaje, Mail, sunat. Nu mai stiu ce sa fac. El îmi zice ca îmi va da banii dar eu tot nu I vad. Ce pot sa fac?? Cum ii pot recupera?
        Zilele astea are nunta, ma gândeam după ce se termina sa merg sa I cer banii, atunci nu mai poate folosii motivul ca nu are.
        Ce ma sfătuiți?

       68. Buna seara, am dat imprumut cuiva 1500 de lei, am toate dovezile de plata (transferurile bancare), mesaj cu data la care a spus ca mii da inapoi si nu mi-a mai trimis niciun ban, faptul ca mi-a blocat numarul, numerele ei de telefon / facebook-ul ei, CNP-ul in cazul in care ajuta. Dansa mi-a spus ca are nevoie de bani ca sa isi ajute bunica caci era bolnava, dar acum nu mai aud nimic de ea. Ce as putea sa fac?

       69. Buna ziua! Am avut o relație de 10 lui cu un băiat mi-a trimis bani lunar ca a zis sa ma ajute sume între 250-100 €. Ne-am despărțit și acuma vrea bani înapoi ce as putea face în cazul acesta eu nu dispun momentan de bani. Am sa ii dau 1120 € și el mi-a trimis de buna voie. Ce se poate face ?

        1. Daca vi i-a dat ca dar/cadou și nu cu titlul de imprumut, nu îi datorati nimic. Daca vă dă în judecată probati că au fost dați ca și dar fără a vi se cere înapoi si fara obligatie de restituire.

       70. Pingback: Model Chitanta De Mana Pentru Imprumut Bani - imprumut-rapid.online

       71. Buna ziua! Am si eu o problema..in 2018 am ajutat pe unchii mei cu 25000 d euro pt q qchizitiona un cap de tir…nu qm facut un contract qm mers pe.incredere facand o intelegere ca banii sa imi fie restituiti in rate lunare . Timp.de 2 ani am recuperat doar 3500 lei.in noiembrie 2020 unchiul a decedat matusa initial q zis ca vinde tirul si imi da banii inapoi dar q aflat de alte datorii la stat si era pe cale sa fie executata silita firma lor avea datorii..a vandut tirurile la cineva desi nu dezbatuse mostenirea si nu qvea nici un drept nu era implicata in firma el fiind singurul administrator.a platit celelalte datorii și mie refuza sa imi mai dea banii…nici macar o parte..a vandut si masina lui personala are o garsoniwra data in chirie casa servici si alte venituri si refuza sa imi dea banii..as putea face ceva macar o parte din bani sa mii recuperez? Mulțumesc! Am doar martori si extrasul de cont in care se poate vedea suma de 25000 retrasa toata odata in ziua in care iam dat banii.

       72. Buna seara,am imprumutat in cazul meu cu 500 de euro o persoana apropiata, sub termenul “cunostinte”,fiind la munca in Germania.
        Factorul care m a determinat sa ii ofer acesti bani a fost cuvantul “cinste”.
        M-ar fi cinstit la finalul intelegerii noastre.In schimb pentru a-mi castiga si mai mult increderea a trimis o poza dupa actul de identitate sa ma duc in cazul neefectuarii platii la momentul stabilit,sa iau in calcul varianta in care parintii lui m-ar fi despagubit cu suma respectiva.
        Individul are peste 20 de ani,deci are discernamant.
        Din martie i am dat banii si ne-am inteles pana in aprilie.Nici in ziua de azi nu mi-a dat si cand am fost la parintii acestuia la usa mi-au raspuns ferm ca nu au bani sa imi dea “sa se descurce”
        Am mesajele,am transferul bancar,pot dovedi.
        Dar suspiciunea mea ar fi termenul “bani cu dobanda”
        Va rog frumos spuneti-mi ce as putea face in situatia aceasta.Multumesc zi buna.

       73. Pingback: Chitanta De Mana Imprumut Bani - imprumut-rapid.online

       74. Pingback: Bani Dati Imprumut Fara Acte - imprumut-rapid.online

       75. Buna seara! Daca au trecut cam 3 ani de la imprumut si banii nu au mai fost inapoiati (fara a fi semnat vreun act-am mers pe incredere) se mai poate intenta un proces? Sau este prea tarziu? Multumesc!

        1. cei 3 ani se calculează de la data scadentă, deci de la data la care trebuiau să vi-i inapoieze. Daca s-a tot amanat aceasta scadență, prin convenția părților, cei 3 ani curg de la data ultimei date scadente convenite între împrumutat și împrumutător.

       76. Bună ziua!
        Am luat citevai credite de la bănci pentru naşa mia iam dat banii în mînă jurînduse că ia le va achita a trecut un an de zile au crescut procente mari si mia venit zeci de scrisoti ce pot face în cazul acesta vărog mult cu un sfat ia mia zis la final că să denunţ pe ia si va raspunde ca nare bani si nu are ce face iar eu risc sa merg la judecată daca nu se vor achita creditele date ce pot face în acest caz?

        1. dvs riscați să fiți executată silit dacă nu veti plăti acele credite. Trebuie să o chemai în judecată și să o obligați la plata banilor pe care i-ați împrumutat, cu toate costurile li penalitățile aferente. Sunteti intr-o situatie delicată, dar se pot găsi căi de rezolvare.

       77. Buna ziua! Am împrumutat un coleg de serviciu cu bani de n cazuri (având motive in care nu te lăsa inima, deoarece avea si soția probleme cu sarcina) pana când am constatat ca s-au adunat 4000€. El mi-a spus ca îmi va da in transe, dar nu mi-a mai dat nimic si nici semne de viața de un an de zile. Am toate conversațiile de pe whapp si sms, extrasurile de cont in care i-am trimis banii atunci când îmi zicea pentru ce ii trebuie. Exista vreo șansa sa îmi mai recuperez banii? Mentionez ca de un an nu mai sunt coleg cu el de munca si a si profitat de acest aspect. Dacă exista vreo soluție, va rog frumos sa ma ajutați!

       78. Bună ziua,

        Am făcut și eu greșeala să împrumut un așa-zis amic cu o sumă modestă (câteva sute de lei) și acum nu mai răspunde deloc. Mi-a zis că se află în străinătate și avea nevoie de bani așa că i-am trimis pe Revolut cu promisiunea că-i voi avea înapoi în două zile când se întoarce. Au trecut mai mult de două săptămâni de atunci și nu mai reușesc să dau de el. Se poate vedea ușor în istoricul Revolut că i-am trimis acești bani dar îi cunosc doar numele și numărul de telefon (nu-i știu adresa). Sunt suficiente aceste date pentru o plângere la poliție? Ce mă sfătuiți să fac? Vă mulțumesc.

       79. Buna ziua!

        Am vândut cuiva de pe olx un telefon in valoare de 750€. Persoana a spus ca face transferul banilor in cont, online deoarece se afla in Italia și ca altcineva va ridica telefonul. Au trecut 3 luni și in permanenta motivează (prin mesaje) cum ca tot trimite prin transfer bancar dar nu se efectuează transferul. Și tot spune ca el va trimite și sa am rabdare, deși ii precizez de fiecare data ca am nevoie de bani cât mai repede și nu mai pot aștepta. Ar fi vreo șansa sa se rezolve problema pe cale legală? Menționez ca am toate mesajele vocale și mesajele scrise

       80. Bună ziua! Dacă am împrumutat o sumă de bani de la bancă pe care am folosit-o la renovarea casei unde am locuit cu fostul iubit îl pot acționa în instanță pentru a-mi recupera banii achitați pe împrumutul respectiv dintre mine și bancă. Între timp m-am despărțit de acesta și am achitat împrumutul datorat băncii.

       81. Bună dimineața, dl avocat!
        Vin cu o problema, zic eu destul de delicata.
        Prin urmare, în urma cu câteva luni am primit în schimbul unei intelegeri verbale suma de 4000 de lei în schimbul serviciilor mele oferite pentru a recupera medical(kinetoterapie) o persoana.
        Între timp, după aproximativ 4 ședințe aceasta persoana din păcate, a decedat.
        Acum, eu m-am trezit în situația sa returnez mare parte din aceasta suma, anume 3500 de lei. Am reușit sa dau înapoi suma de 1400 lei prin virament bancar, însă diferența din păcate pana acum nu am mai putut-o oferi. Țin sa menționez ca am făcut greșeală sa tot amân, prin diferite mijloace și scuze plata diferenței.
        Acum, va întreb în aceasta situație pot face o intelegere de plata, ceva… Nu știu, încât sa nu am probleme.
        Banii au fost primiți fără vreo factura sau chitanță, doar verbal.
        Va mulțumesc anticipat!

       82. Buna ziua,
        Am platit 150 milioane pentru monumente funerare – 2 cruci marmura pentru mama si bunica.
        Persoana cu care am discutat, a venit cu un contract scris de mana, pe care l-am semnat si noi si el.
        Nu avem chitanta pentru banii platiti, am achitat toata suma, in cateva etape, asa cum ne-a cerut acest domn.
        Ba mai mult, a luat de la mormantul mamei si vechile cruci de fier, fara ca cineva sa ii dea voie, chiar i se mentionase ca acele cruci sa ramana acolo la mormant. L-am intrebat daca a luat crucile vechi si ne-a spus ca sunt la el.
        Domnul respectiv a disparut, lucrarea nu este finalizata, adica nu a terminat ce avea de facut, nici crucile de fier nu au aparut inapoi la mormantul mamei si al bunicii, desi l-am somat, telefonic, sa le aduca la locul lor.
        Ce putem face?
        Va multumim mult!

       83. Salutare,

        As dori sa stiu daca este ceva de facut in urmatoarea situatie, cu mentiunea ca desi suma nu este mare (750 de ron), e vorba de principiu, care pentru mine conteaza mai mult. Am imprumutat pe cineva cu bani, un cunoscut din scoala generala, prieten pe facebook. Mi-a scris intr-o zi ca este disperat, nevasta lui gravida si el intr-o situatie foarte greu, tocmai pierzandu-si locul de munca. Initial a cerut o suma mai mica, apoi a revenit pentru o alta motivand ca nevasta lui a pierdut copilul si este intr-o situatie critica. Am empatizat cu el si am vrut sa-l ajut. Nu a fost nici primul, nici ultimul pe care l-am ajutat.
        Mi-a spus ca imi va inapoia din bani, usor, usor, intr-un anumit termen. Termenul a fost depasit si zilele au tot trecut. Apoi vad pe facebook ca posteaza de la mare, la Mamaia, moment in care i-am scris si ‘i-am batut obrazul’.

        Eu am toate dovezile necesare, conversatia cu el pe facebook si transferul facut pe Revolut. As vrea sa stiu daca as avea sanse de castig in judecata, din punctul d-voastra de vedere.

        Multumesc anticipat!

        1. Da, sanse ati avea, dar costurile și eforturile cu un proces civil ar fi prea mari in raport cu suma. Eventual puteti sa ii faceti plangere la politie (e gratis) pentru inselaciune, si atunci cred ca se va rezolva, adică va returna suma.

       84. Bună seara! Am și eu o dilema !
        Am masina la un mecanic de un an de zile el zicandu-mi ca o face, dar în realitate nu a făcut nimic (am vazut-o personal plus marotri).I-am dat și 8000 lei pentru piese, plus o piesa de 5000 lei.
        El acum mi-a propus o oferta: sa cumpere masina,să-mi dea pe loc 3500 euro (ca un avans) și sa facem contract de vânzare cumpărare ,apoi urmand ca el să-mi dea restul de 3500euro (dupa 3 saptamani) si într-un final, dupa o luna, celalalta suma de 8000 lei pe care i-am dat-o eu lui!
        Întrebarea mea este: dacă iau acei 3500euro (avansul),scot fiscalul,ce garanție mai am eu,ca respectivul cumparator(mecanic) își va tine promisiunea și îmi va da restul de 3500euro plus 8000 lei?
        Țin sa menționez ca am convorbiri înregistrate(de pe vremea când ma mintea ca lucrează la mașina)!

        Va mulțumesc!

       85. Buna ziua!
        As vrea sa stiu si eu daca se mai poate recupera o suma imprumutata unui “prieten” in anul 2018 avand conversatiile in care a cerut suma, apoi dupa 1 an a spus ca o restituie atunci cand doreste el si daca mai doreste.
        Mentionez ca este politist si a zis ca stie legile…si n-am cum sa mai recuperez banii imprumutati.
        Multumesc!

        1. se poate cere prin instanta returnarea sumei, dar depinde de termenul scadent la care v-ati inteles: deci nu conteaza data la care l-ati imprumutat ci data la care trebuia să vi0i returneze. Dati-mi un e-mail pe dorin@avocatu.ro si vorbim acolo detalii.

       86. Buna ziua
        Împrumutatul poate trece bunurile pe numele altei persoane după ce eu am intentat proces de recuperare a împrumutului acordat?
        Multumesc!

       87. Buna ziua,

        Incepand cu anul 2020 am inceput sa ii dau diferite sume de bani actualului meu sot, sume ce pana in prezent au ajuns la 15000 euro (mare parte din ele s-au facut prin transfer bancar cu detaliul “Alimentare cont”).
        Acum ma aflu in situatia de a lua decizia sa divortez dar am temerea ca el nu imi va restitui bani niciodata daca fac asta.
        El in momentul de fata nu lucreaza si nu are bunuri pe numele lui si o executare silita nu ar avea ce sa ii ia.
        Cum ma sfatuiti sa procedez?

        Multumesc

        1. puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care să vi se returneze banii, dar daca nu are bunuri ori venituri, va trebui sa il executati silit toata viata…pana va avea vreo ceva…

       88. Bunâ ziua. Eu ca femeie matura am avut incredere in partenerul meu de viata. La care am dat o suma mare de bani. E vorba despre 45000 de lire. Acumy am avut discutii intre noi. Ca am prins vorbind cu nevasta lui. Despre mine . Si am inregistrarea . Ce vorbesc inre ei. Mai multe inregistrare am. Si am dovada si la trensferuri . Ce am putea sa fac in situatiia asta. Cum pot sa recuperezi banii.

       89. Buna ziua, acum 4 ani am decis sa ma mut cu partenerul meu. Mi-am vandut apartamentul proprietate personala din orasul natal si mi-am cumparat pe numele meu un al apartament in orasul respectivului. Am primit de la partener sum de 10.000 de euro ca sa nu mai fac eu credit pentru aceasta diferenta, convenind ca orice se va intampla banii nu vor fi restituiti ( altfel as fi preferat sa fac credit nefiind o suna f mare). Dupa 4 ani cand am descoperit ca joaca la pacnele si a pierdut toate economiile i-am cerut sa plece, monent in care si el mi-a cerut sum de 10.000 euro. Intrebrea mea este: daca suna sa livrat prin banca cu mentiunea “apartament”, este considerata datorie? Si daca au trecut 3 ani de la data acestui virament s-a prescris sau nu? De cand decurge prescrierea.

        1. de principiu nu va mai poate cere banii inapoi daca nu au fost dati cu titlu de imprumut, oricum v-ati putea apara că si el a folosit apartamentul, deci contravaloarea folosintei ar fi contravaloarea unei chirii. Plus alte aparari. Ar putea fi invocata si prescriptia, dar ea curge de la data viramentului sau de la data la care acei bani trebuiau restituiti conform unei intelegeri (daca ar fi existat). Totodata prescriptia intre soti este suspendata, unele instante asimilează concubinii cu sotii… In concluzie va trebui ca, atunci si doar daca va intenta un proces, să va luati un avocat si sa va aparati in proces. In functie de ce va cere el, de temeiurile si cauza juridica pe care o va folosi, in functie de ele va veti apara si in functie de context veti vedea atunci sansele de castig impotriva lui.

       90. Buna,am cumpărat un teren de la cineva,dar nu am făcut acte la notar doar înțelegere verbala între timp eu am construit o casa acolo bineînțeles toate pe numele lui “prieten bun” l-am chemat sa vina la notar sa trecem pe mine și aici sa produs surpriza,nu vrea sa vina.Eu am martori ca i-am plătit părinți lui știu asta vecini unde am construit știu ca eu am construit meseriasi care au lucrat la casa,am mesaje in care el recunoaște ca trebuie sa semneze dar va veni când are el chef!as avea vreo șansa dacă îl dau in judecată?

        1. trebuie facut proces impotriva lui, aveti sanse sa castigati proprietatea casei si a terenului, dar sunt si sanse sa o pierdeti si el sa va despăgubească. E vorba de un proces complex, vă trebuie avocat.

       91. Buna ziua.
        Am imprumutat o prietena cu suma de 12200€ in diferite transe, avand Civ-ul masinii ei pana de curand. I-am restituit-o pentru a-si recupera talonul retinut de politie, iar aceasta s-a gandit sa o vanda. Imprumutul a fost facut fara acte, fara martori, in decursul a circa 6 luni.
        O eventuala inregistrare a unei convorbiri telefonice in care confirma imprumutul poate fi acceptata ca proba? Ar fi sanse sa recuperez banii?
        Inca nu refuza rambursarea banilor dar de ce ti-e frica nu scapi, si sa ma pregatesc din timp.
        Va multumesc anticipat.

       92. Buna ziua.
        In urma cu 2 ani i-am dat unei prietene o suma mare de bani, fiind vorba de aprox 7500 dolari, nu imprumut, ci ca sa ii depuna la banca(facand depozit in contul ei personal) pentru a-i pastra in siguranta si a castiga dobanda, pana cand eu revin in tara, in acel moment fiind in strainatate si neputand sa ma intorc din cauza pandemiei. Aveam o prietenie foarte apropiata fiind vorba de mai mult de 12 ani de prietenie, cu foarte multa incredere, dar recent in decembrie a cunoscut un baiat, s-a mutat cu el si s-a intors 180 de grade si acum spune ca nu mai are ce bani sa imi dea, ca nu stie despre ce este vorba, eu avand probe, conversatii, audio, poze etc. Ce ma puteti sfatui? Multumesc

       93. Vă salut! Doresc să mă ajutați și pe mine cu ceva. Am făcut un credit de 2000 de € pentru ai oferi fostei mele iubite să își ia mașină. Îmi mai pot recupera bani?

        1. A fost Imprumut sau dar între prieteni? Daca i-ati dat cu împrumut, ii puteti cere inapoi, daca a fost dar, nu aveti șanse de recuperare…

       94. Bună ziua am și eu o problemă în legătură cu fiica mea și aș dori să mă sfătuiți ce aș putea face să rezolv această problemă. În primul rând este vb despre fiica mea care a cunoscut la locul de muncă un băiat, se cunoșteau doar din vedere nu aveau nimic în comun.Cu timpul au început sa vb pe fb.Mare lucru nu știa despre el au început o relație pe fb și ia promis marea cu sarea a manipulato cum a vrut.La două luni ia propus să se mute la el ea bineînțeles influențată de el sa mutat cu el care stătea împreună cu bunica lui.Stiu că sună cam ciudat dar fiica mea are 20 de ani și era domnișoară, a profitat de naivitatea ei a mințit cum a vrut și ia propus sa facă împrumuturi la diferite ifn că dacă nu face împrumuturi el nu are cu ce să o întrețină. Bineînțeles ea a făcut la provident un imprumut iar el ia luat toți banii iar la o săptămână când a terminat banii a dat-o afară din casă și imprumutul e făcut la adresa unde sta el și domnul de la provident sa dus la adresa lui pentru a înmâna împrumutul deci și domnul poate confirma ca ea a stat acolo. Pe lângă faptul ca a profitat de ea și a pus-o sa facă și imprumut pentru el ia luat și laptopul fără să știe împreună cu un prieten și I la băgat la amanet.Va rog ce pot face în această situație

        1. e greu de spus ce trebuie făcut…Fiind majoră, este direct răspunzătoare pentru împrumuturi. Pentru laptop ar putea face plangere penala pentru abuz de incredere sau furt. Pentru banii din imprumuturi luati de el ar putea face proces civil impotriva lui, dar cu sanse mici, si oricum daca el nu are nimic pe numele lui..ar fi costuri procesuale în zadar…

       95. Bună ziua. Am avut un proces de împrumut. Cel care m-a împrumutat a câștigat si dobanzi penalizatoare. Eu vreau sa-i dau banii înapoi dar el refuză sa-mi comunice un cont bancar și nici prim mandat poștal. Spune ca să nu-i trimit prin mandat ca nu mai are acea adresă în buletin și îmi tot zice ca să aștept executorul judiciar. Ce pot să fac ca sa-i plătesc banii? Sa nu vină executorul peste mine

        1. Consemnați suma de bani la o bancă pe numele lui. Și din ziua consemnării nu mai riscați nici dobânzi nici executare silită.

       96. Buna ziua. Anul trecut am imprumutat o suma de bani fostei iubite, era intr-o situatie dificila,nu avea locuinta si voia sa isi ia o garsoniera, nu avea avansul necesar pt a plati un credit ipotecar, nu locuiam impreuna, eu lucram in alt oras. Banii au fost transferati prin banca si pe transfer apar toate datele ei, eu am copia actului ei de identitate, stiu unde locuieste, dar din cauza ca m-a presat si eu fiind la munca am facut poate o greseala, pe ordinul de plata am scris “ajutor familial“ in loc de “imprumut“, desi ne-am inteles clar ca e un imprumut si ca imi va da lunar inapoi o suma de bani pana la achitarea datoriei. Nu mai suntem impreuna si acum nu mai vrea sa imi dea banii inapoi, nu mi-a restituit nimic, desi am cateva conversatii de la data imprumutului cand spune ca o sa mi-i dea inapoi.
        In aceeasi zi ea a platit avansul la banca si a luat garsoniera cu credit ipotecar, dar avansul a fost dat de mine sub forma de imprumut, am ordinele de plata de la banca. Cum ar trebui sa actionez, sunt sanse doar sa fac plangere la Politie sau trebuie sa imi caut un avocat si sa o dau in judecata si apoi sa imi recuperez banii cu un executor?
        Multumesc anticipat!

        1. nu cred că va puteti rezolva problema decat pe cale civilă, nu pe cale penală. Trebuie făcut proces impotriva ei sa va restituie acei bani. Sunt suficiente probleme pe care le-ati indicat. Chiar dacă ați scris ajutor pe ordinul de plata, ajutorul este si el o formă de a imprumuta banii pe o perioada de timp. Deci ajutorul nu exclude imprumutul, dimpotriva, il probează.

       97. Buna ziua,

        Sunt si eu intr-un caz asemanator, in care am imprumutat o suma mai semnificativa de bani, unui baiat cu care se presupunea ca avem o relatie. Dupa perioade mai lungi de insistente pentru a recupera, nu am reusit nimic, am recuperat o suma foarte mica prin transfer bancar de la persoana in cauza.
        Precizez ca nu a fost incheiat un contract de imprumut, iar sumele au fost imprumutate cash-fizic, nu exista un document care sa dovedeasaca aceste sume.
        In schimb am conversatii in care se vorbeste despre acest imprumut si valoarea lui si extrasul de cont unde el imi returneaza o suma mica din imrpumut.
        Tot in aceste conversatii, aceasta persoana sustine ca stie despre acest imprumut si ca o sa inapoieze banii.

        Ce as putea sa fac in aceasta cauza, avand in vedere ca nu am dovezi decat conversatiile de pe retelele de social-media? Se poate deschide un proces in instanta pentru recuperarea imprumutului?

       98. Bună seara.
        Va rog din suflet sa-mi spuneți dacă as avea castig, pentru deschiderea unui proces pe cale civila pentru recuperare bani, investiti in constructia unei case, asa cum detaliez:
        – Am costruit o casa in perioada 2003 – 2006 împreună cu tatal meu spunându-mi in perioada aceea ca-mi va ramane etajul 1, in care am locuit din 2006 pana in 2022.
        – Am un extras de cont de la banca unde am facut un imprumut in 2003 iar pe extras apare ca bani au fost virați catre o firma de unde am luat materiale de construcții, firma exista si astazi.
        – Imprumut bancar de nevoi personale din 2006, am contractul de la banca, bani care au fost bagati in materiale pentru finalizarea lucrărilor interioare.
        – Am facturi din 2006 pe numele meu in care apare ca am cumparat centrala termica, calorifere, care sunt si astazi montate.
        – Unele bonuri sau matuit si nu se mai distinge ce scrie iar multe nu le-am păstrat pentru ca nu credeam că ajung in situația sa nu-mi mai fie recunoscuta investitia.
        – Înregistrare telefonica cu mama unde recunoaste cat am contribuit la construcția casei.
        – Înregistrare telefonica cu tata unde spune ca dupa vanzarea casei suma o imparte la 3. ( dar sa răzgândit)
        – Mesaj pe whatsapp scos la imprimanta unde mama propune să-mi cumpere un apartament in echivalentul casei, dar sa răzgândit si nu mai este de acord cu propunerea.
        Menționez ca in perioada 2003 – 2006 tata avea singurul venit in casa si intretinea 2 frați minori, iar mama nu avea loc de munca dovada cartile de munca din perioada aceea.
        Eu in toata aceeasta perioada 2003 – 2006 am contribuit cu salariile mele si imprumuturi pentru construcția casei.
        Nu am si nu am avut niciodata o proprietate mobiliara.
        Va rog din suflet sa ma ajutați daca puteți.
        Va mulțumesc din suflet.

        1. Teoretic da, se poate, dar trebuie analizat daca au fost cu acordul lui expres sau tacit, scris sau verbal, si daca a intervenit sau nu prescrpția. Trebuie analiza intreaga situatia de fapt.

       99. Da, a fost cu acordul ambilor părinți, un acord verbal nu scris, pentru ca am muncit cu toti la construirea casei tata, fiu, mama si frate fără soră.
        Si daca a intervenit prescriptia cum îmi recuperez tamplaria, zidurile si tot ce am construit cu bani mei acolo pentru ca acele lucruri raman.
        Nu sau imbogatit parinti mei fara justa cauza?
        Mulțumesc.

       100. Buna ziua, in anul 2009 bunicul meu mi a deschis un cont bancar de economii pe numele meu in care a virat suma de 12000 lei urmand ca eu sa intru in posesia banilor cand voi avea 18 ani. In 2014, mama mea a lichidat depozitul fara stiinta dau acordul meu, pe cand aveam 17 ani. Am interogat banca si mi a confirmat ca la 17 ani puteam numai eu lichida contul. Din documente reiese o suma de 15300 lei cu tot cu dobanzi. Am conversatii whatsapp numeroase in care mama refuza sa imi inapoieze banii, desi detine in cont 150000 euro ca urmare a instrainarii unui imobil. Dpdv penal am inteles ca fapta s ar prescrie deci nu poate fi acuzata de furt calificat. Am vreo sansa sa imi recuperez banii, atata timp cat detin acte de la banca unde se vede semnatura mamei pe nota de contabilitate si nu a mea? Multumesc!

       101. Buna ziua, am si eu o intrabare….timp de vreo 4 ani de zile am sustinut financiar o persoana apropiata… o suma semnificativa..cca 100 mii euro…nu am facut acte…acum a primit o casa de la parinti- mostenire pe care a vandut-o urmand sa incaseze banii pe ea, vreo 200 de mii si doreste sa imi dea banii inapoi….daca imi inapoiaza prin banca toata suma este vreo problema..daca da ce trebuie sa faca?…..multumesc!

        1. ar fi bine ca prealabil restiturii prin bancă sa faceti un contract reconfirmativ de imprumut, adica sa se mentioneze că in perioada x s-a imprumutat cu suma y si se da termenul t pentru restituire. Fiind o suma mare ar trebui acest contract facut la un avocat sau notar, altfel riscati ambele persoane să intrati la verificari pentru spălare de bani, fiind suma peste 100.000 euro.

       102. Stimate domnule avocat

        Acum 4 ani am vindut casa sotului si a fiicei avind imputernicre de la ei. Fiica mea a cerut ca banii ei sa intre in contul meu, deschis pe numele meu. Cu acei bani am cumparat de la ea un ap , ap ei, 1/2 fiind pe numele meu acum. Ea cere in Instanta sa i se recunoasca dreptul ei asupra banilor pe care i=a obtinut din vinzarea casei si care au avut traseul descris mai sus.

        Va rog sa imi spuneti daca poate obtine ce doreste.

        1. nu poate obtine daca va aparati si daca dovediti că banii sunt tot in patrimoniul ei sub forma unui apartament. Dar trebuie făcute apărări.

       103. cu banii de pe casa ei depusi pe numele meu, in contul meu la care ea a avut acces, mi=a cumparat mie juma de ap pe numele meu, si juma la sotul, pe numele lui, si acum cere sa i se recunoasca proprietatea asupra banilor depusi in contul meu de catre ea, in urma vinzarii .

        Dca i se recunoaste acest drept imi ia ap si ma scoate afara acesta devenind proprietatea ei.

        Va rog mult de tot sa imi raspundeti din nou

        Dumnezeu sa va ajute

       104. Imi pare rau ca nu sunt in Romania ci in Slovenia. Cum v=as putea contat in schimbul unui comision ? Aici am probleme ca nu stiu limba.Si nu cunosc nimic.

        Va multumesc

       105. Buna ziua, ma confrunt cu o problema. Am avut o masina pe care am pierdut-o in amanet in 2018, ne cerandu-mi fiscalul si eu nu stiam cum sa procedez, de atunci toate datoriile de la taxe si impozite sau strans. Mentionez ca masina numai este a mea din 2018 de cand amanetul respectiv au intrat in posesia ei. Ce pot sa fac sa scap de datoriile stranse in acest timp? I-am sunat sa le spun ca sau strans multe datorii la taxe si imposite si au spus ca masina este vanduta de mult si ca nu au actele noului propietar. Ce pot face in aceasta situatie? Sunt buna de plata sume enorme pentru un bun pierdut ?

       106. Buna ziua,
        Am dat bani unui domn pentru cumparare auto / el face transport cu platforma ca sa o poata achita la dealer ( de asemenea sa se ocupe de rezervare auto in Germania), dar apoi a venit cu o poveste ca i-au fost luati bani de politia germana, ca a a facut contestati in tribuna, ca urmeaza sa imi bage bani in cont si tot asa de 8 luni de zile ==> am ramas si fara bani si fara masina (dealerul de unde trebuia sa cumpere masina a zis ca cel care a rezervat masina a si ridicat-o) 9000 euro suma , va rog o indrumare cum pot recupera suma de la cel care face transport

       107. Va salut ! Parintii mei au dat fratelui cu act de vanzare cumparare un apartament fără sa le dea nici un ban și nici un act.In actul de vanzare cumparare este trecuta o suma pe care acum spune ca le-a dat-o. Dar mama trăiește și spune ca nu li s-adat nici un ban ca i l-a donat.ce pot face pentru aflarea adevărului? Va mulțumesc!

       108. Domnule avocat daca imprumut pe cineva cu o suma de bani mergand amandoi la un birou notariar ,toata procedura este legala? si am sanse 100% sa imi primesc bani inapoi fara ca persoana sa puna la dispozitie o garntie : un bun un teren etc….?

        1. nu aveti garantia că vă dă banii la termen, nimeni nu vă garantează asta. Aveti garanția că dacă la termenul scadent nu vă dă banii, puteti incepe executarea lui silită in baza actului notarial, iar in executarea silita veti vedea daca are bunuri sau nu, deci daca vă veti recupera banii sau nu…

       109. Buna ziua
        Daca eu cu sotul meu suntem casatoriti de 11 ani, si am achizitionat un apartament prin credit ipotecar unde si eu sunt trecuta ca si coproprietar, daca divortam la notar,semnez actele si nu facem partajul, mai am dreptul sa stau in apartament, desi eu am alta adresa trecuta pe buletin, dar locuim impreuna.

       110. Bună ziua,
        As avea o întrebare în legătură cu o înțelegere pe care am făcut-o cu o persoană. In urma cu aproximativ 10 luni, am făcut un credit pentru două telefoane: 1 pentru mine și 1 pentru fata cu care eram într-o relație(complicată, pentru că pe atunci eram pe post de amant sa zic așa). Am convenit ca fiecare să își plătească partea. Totul ok cam jumătate de perioadă (9 luni, creditul fiind pe 18 luni. Menționez că ne-am ‘certat’ și am încheiat orice relație in februarie), până în această lună când nu a mai plătit partea ei(am fost nevoit să plătesc eu, pentru a nu îmi face probleme cu banca). Voi incerca verbal sa am o înțelegere cu ea, pentru a-și achita datoria, însă daca nu rezolv așa, ce as putea sa fac?
        P.S: Politia nu mă poate ajuta și m-au îndrumat către o plângere în instanță.

        1. da, ar putea fi vorba de un proces de imbogatire fara justa cauza, dar costul procesului ar depasi cu mult paguba dvs…

       111. Buna ziua,
        Am dat cu împrumut peste 2 k€.
        Persoana respectiva,mi-a zis că îmi dă în 5-6 luni,eu am făcut transfer pe card.
        După câteva sute returnate,mai are să îmi returneze 1850 €.Nu mai răspunde la telefon ,m-a și blocat dar am transferurile și mesajele vocale cu el.
        Ce pot face sa recuperez banii.

         1. Buna ziua am împrumut pe cineva cu suma de 83000€ cu garanție imobiliară un apartament anul trecut am încheiat contractul la notar mai exact in 2022 contractul a expirat in 2023 am început executarea silită executorul ia blocat toate conturile si o anumită suma de bani din cont si acum ma amenință ca ma da in judecata ca dacă nu opresc executarea si de deblocarea conturilor îmi face plângere penală pentru cămătărie si șantaj

       112. Buna ziua ,am fost impreuna cu un baiat in urma cu cateva luni ,iar el mi-a cumparat un bun neanuntat in valoare de 3000 de lei ,inainte vorbisem iar eu nu am fost de acord sa faca treaba asta stiind ca nu am cum sa ii platesc toata suma (inca eram in liceu si nu eram salariata ),cu toate astea a venit la mine cu acesta deja cumparat fara ca eu sa stiu ,fiind o “surpriza” ,el spunand ca ii inapoiez cand pot in timp ,au trecut deja lunile si eu i-am dat doar 1800 de lei ,el spunandu mi acum ca pana pe 15 vrea toti banii ramasi ,nu am cum sa fac rost intr-un timp atat de scurt si i-am spus ca nu avem incotro decat sa ma astepte pana luna viitoare cel tarziu cand urmeaza sa ma angajez ,pot pati ceva penal din cauza asta ? banii ii voi inapoia dar nu am posibilitatea intre-un timp atat de scurt

       113. Buna ziua,
        Am dat suma de 1000 lire sterline ca imprumut unui prieten prin transfer bancar, dar am avut incredere in el si am scris la detalii shopping si nu imprumut. Prin msesaje pe Facebook si WhatsApp el recunoaste ca are sa imi dea acei bani. MAi pot recupera banii in instanta in acest caz?

         1. Multumesc! Am vorbit cu el si mi-a spus ca nu am ce sa ii fac, pentru ca el sta in Anglia si are acte acolo, si de cand au iesit din UE, chiar daca as castiga in instanta in Romania, ar fi foarte greu sa recuperez banii. Este adevarat?

       114. Bună seara,
        Am negociat cu o persoana prin cineva sa ridice o casa,neam înțeles le un preț iam dat avans 1000€ fără acte doar pe bună credință, după ce a primit avansul a mărit prețul construcției iar eu am refuzat și am cerut înapoi avansul. este un an și ceva de când ma tot amână, ba zice ca nu mii da ca nu am ce sa ai fac.Ce pot face?
        Va mulțumesc !

       115. Salut,am împrumutat pe cineva cu o suma de bani în mai multe tranșe prin revolut,se pot folosii dovezile tranzacțiilor ca să deschid un contract de imprumut pe persoana fizica?

       116. Buna ziua! Doresc sa fac reclamatie cuiva care are sa imi dea 400£ de 2 ani si nu mai raspunde la mesaje. La cat timp de la declaratia mea este instiintat paratul si in ce fel? Telefonic, va fi chemat la randul lui la politie sa dea declaratie? Multumesc.

        1. depinde in ce directie mergeti: daca mergeti pe proces penal la politie, da, va fi citat de politie, nu se stie cand, iar daca mergeti pe proces civil, va fi citat de instanta, prin poștă, la aproximativ 1-2 luni de la depunerea cererii de chemare in judecata.

       117. Bună. Am făcut o refinanțare cu colaborare de la credit finance bt mia virat bani n cont trebuia sa refinantez un credit la cec cei de la credit finance mia cerut comision și nu am..mai putut refinanta bani la cec dar plătesc rate și la cec și la bt acu cei de la bt îmi cer bani n napoi ca miam însușit fără drept dar eu plătesc și la bt pt suma …rate …ce poate sa mi se ntample …cat îmi poate face poprire la suma de 22000 lei la salar de 2200plus bonuri de 300 lei .?

       118. Și se face poprire chiar dacă de când mi sa virat bani de la bt am.platit rată care primeam mesaj câtă rata e de rambursat

       119. Bună seara domnule avocat , ma puteți lămuri în cazul banilor primiti la nunta și botez se pot justifica într-un fel , exista o declaratie la anaf , dacă primim o suma mai mare de bani cadou la nunta e bine sa se facă act notarial sau doar virament bancar și dacă da ce fel de act ? Mulțumesc

       120. Mă numesc Ionuț, am avut o relație cu o fată doar virtual, timp de cinci ani de zile, timp în care am ajutat o benevol, fără să îmi ceară ea, cu bani săptămânal cu diferite sume. În tot acest timp s au strâns în jurul la 80-90 mii de euro
        De ceva timp nu ne mai înțelegem iar eu anul viitor o să merg acasă
        Țin să menționez din surse aproape sigure că ea nu deține proprietăți și nici nu lucrează Deci nu are bunuri pe numele ei
        Dacă din neînțelegeri relația ea sfârșit și eu îmi voi dori banii înapoi îi voi putea recupera dacă nu există dovada că i am dat împrumut, pentru că a fost benevol, crezând ca avem o relatie
        Dacă o dau în judecată și ea nu o să mi poată restitui banii niciodată exista posibilitatea să nu i mai pot recupera niciodată?
        Exista posibilitatea ca ea sa facă închisoare?. Eu nu vreau asta, as vrea doar sa mii dea benevol, asa cum i am dat și eu
        Ea nu mi a cerut, eu am vrut sa o ajut și sa o sprijin în tot acest TIMP. Asta in caz ca ne despărțim și ea refuza orice dialog.
        Mulțumesc pt rasp anticipat.

        1. nu are de ce sa faca inchisoare, cazul este unul civil nu penal. Puteti sa ii cereti banii inapoi prin proces civil, dar daca ea va fi insolvabila, nu ii veti recuperea nici cu o hotarare judecatoreasca pentru că nu veti avea ce sa executati silit.

       Lasă un răspuns

       Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *