Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris

Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris


În contextul crizei financiare ce a survenit odată cu blocarea activităților economice, multă lume are și va avea nevoie de bani. În acest context mulți se vor împrumuta. De la rude, de la prieteni, de la cunoscuți. Unii la bănci, dar ideea noastră din acest articol nu se referă la această categorie.

Împrumuturile de la rude, de la prieteni, de la cunoscuți sunt deseori împrumuturi verbale. Banii se dau fără a se semna un contract de împrumut și fără a exista o chitanță cu privire la bani. Astfel că, într-o eventuală situație litigioasă, nu se pot identifica lucruri esențiale din punct de vedere juridic: data încheierii, suma, subiectele, data restituirii împrumutului. Aceste probleme devin incidente când cineva refuză înapoierea banilor, sau, cazul cel mai des întâlnit, nu mai răspunde la nici un telefon, la nici un e-mail, la nici un mesaj.

În acest context, cel care a fost de bună credință și a ajutat o persoană la nevoie, se vede oarecum înșelat. Totuși, nu putem vorbi de o infracțiune decât dacă împrumutatul a folosit informații mincinoase pentru a beneficia de împrumut, dacă a avut intenția de la bun început să înșele. În cele mai multe cazuri este vorba despre o chestiune de ordin civil. Astfel, problema incidentă este aceea de executare a obligațiilor contractuale.

Împrumutul este contractul care se încheie la momentul predării banilor, indiferent dacă s-a încheiat un act scris și indiferent dacă s-a stabilit ori nu un termen de restituire. Atât timp cât banii nu au fost dați ca un dar, ca o donație, și nici în executarea altei obligații, este de la sine înțeles că banii s-au dat cu titlu de împrumut. Contractul verbal de împrumut este valabil încheiat la momentul predării ori virării banilor. Din cel moment părțile dobândesc calități, drepturi și obligații juridice. Indiferent de existența unui act scris, contractul produce efecte juridice.

Care sunt aceste efecte juridice? Totul depinde de la caz la caz. Efectul principal este acela că cel împrumutat dobândește obligația de returnare a banilor la termenul stabilit, ori la un termen ce se va stabili ulterior de părți ori de către instanță dacă părțile nu vor putea stabili un astfel de termen.

Returnarea banilor este cea mai mare problemă la astfel de contracte de împrumut între cunoscuți, rude, prieteni. Banii devin creanțe, în sensul că se transformă într-o sumă-datorie pe care o are cel împrumutat către împrumutător. Ca orice contract, el se prezumă că va fi executat amiabil, benevol, voluntar. Cel care a împrumutat banii nu mai are nici o obligație (decât dreptul de a primi banii), ci singura obligație incumbă împrumutatului. Acesta trebuie să returneze banii la termen.

Situațiile sociale relevă faptul că deseori împrumutatul nu are banii la termen. În aceste situații se poate negocia un nou termen cu cel care a împrumutat banii, dacă va fi de acord. Se pot discuta de asemeni plăți parțiale sau eșalonate, care să fie în avantajul amândurora. În acest context trebuie să existe bună-credință de ambele părți, dorința de a plăti, deci bună-înțelegere.

Problema cea mai grea este atunci când nu există această înțelegere, ori, în cele mai nefericite cazuri, împrumutatul dispare în neant. Nu se mai poate discuta telefonic cu el, nu mai răspunde pe e-mail, nu mai răspunde pe rețelele de socializare, nu mai e de găsit. Astfel că trec săptămâni, luni sau ani și banii nu mai sunt recuperați, persoana împrumutată nu mai e de găsit. Orice efort de a discuta cu ea returnarea banilor este în zadar.

Ce este de făcut în acest context? Sunt două variante de lucru: una non-juridică și una juridică. Varianta non-juridică este de a se renunța la orice demers pentru a nu crește costurile cu recuperarea banilor și mai mult. Este varianta recomandabilă dacă împrumutul constă într-o sumă mică. Varianta juridică este inițierea unui proces printr-o acțiune în pretenții. Un proces necesită timp și bani. Trebuie analizat dacă este oportună o astfel de acțiune. Oportunitatea se analizează În funcție de persoane, sume și interese.

Inițierea unui astfel de proces de recuperare a banilor este doar o primă fază în etapa de recuperare a banilor.  În unele cazuri împrumutatul, pentru a scăpa de proces și de o eventuală executare silită, plătește pe parcursul procesului. În multe cazuri nu, astfel că procedurile judiciare trebuie gestionate eficient. Procesul înseamnă și punerea la dispoziția instanței a probelor care să convingă instanța că e vorba de un împrumut nerambursat. Mesaje, e-mailuri, convorbiri, ordine de plată bancare, etc, orice înscris este binevenit în a proba împrumutul. Interogatoriul împrumutatului (care va deveni pârât) este cheia probelor în aceste procese. Și martorii care cunosc fapte sau date referitoare la împrumut sunt acceptați. La finalul procesului banii pot fi sau nu returnați voluntar.

Finalul procesului vine cu o hotărâre executorie prin care aveți un act care constată împrumutul, suma și obligația de returnare a banilor. Această hotărâre împotriva împrumutatului trebuie pusă în executare în mod benevol de acesta: el trebuie să facă voluntar plata conform dispozițiilor din hotărâre. În caz contrar se poate iniția o executare silită împotriva lui, astfel că bunurile mobile (chiar și parte din salariu) și imobile ale acestuia vor fi sacrificate pentru a se plăti datoria/creanța până la ultima picătură.

Evident procesul judiciar și procesul de executare necesită avansarea de costuri de către cel care a împrumutat banii. Toți acești bani se vor adăuga la datoria finală, astfel că împrumutatul va plăti și datoria și tot ce a cheltuit împrumutătorul  până la returnarea banilor.

Ce este important în cazul unui împrumut este ca acesta să se facă prin contract scris, ca o garanție pentru împrumutător. Dacă împrumutul se face printr-un ordin de plată bancar online sau la ghișeul băncii, trebuie menționat la detalii plată cuvântul împrumut.

Cel mai sigur contract de împrumut este cel făcut în fața unui notar sau avocat, autentificat sau atestat. Un astfel de contract are putere executorie, astfel că nu mai e nevoie de un proces judiciar pentru a proba datoria, ci se poate merge direct în faza executării silite. Împrumutatul este somat/notificat să execute benevol obligația de returnare a banilor, în caz contrar executarea bunurilor mobile sau imobile poate fi desfășurată în baza contractului de împrumut semnat la notar sau la avocat, autentificat sau atestat de aceștia.

Print Friendly, PDF & Email
nv-author-image

ILIE DORIN: avocat și mediator cu o vastă experiență în managementul litigiilor din diverse domenii de drept. Autor a numeroase articole juridice de specialitate publicate în reviste interne și internaționale. Co-autor al cărții Procesul de Mediere, Conflict-Comunicare-Acord, publicată în 2018 la Editura Universitară.

76 de comentarii la „Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris”

 1. Sa traiti!Am imprumutat pe cineva cu niste bani,era cumnatul nasilor nostri.Nasul a intervenit pt cumnatul lui sa-l ajut cu o suma de bani(1000 E).Dupa un timp respectivul s-a certat cu sora nasilor,eu am cazut la mijloc,nasul a zis sa-l caut si sa imi dea banii,l-am sunat imediat sa imi dea banii,a zis ca mi-i va da.Atrecut o zi,o luna,un an si sa imi spuna sa merg la fosta pt bani.Mentionez ca in acest timp s-a justificat intruna(a si plans fata de mine ca sa-l mai las…).Vreau sa-i intentez un proces(am toate convorbirile inregistrate cu el,mesaje etc)am ca martori:nasii si fosta sotie a lui
  (cu care traia in concubinaj,fara act).Ce este de facut in aceasta situatie?Va multumesc!

  1. daca aveti buletinul lui sau adresa lui, incepeti proces la judecartorie. probe conversatiile, martori si interogarea lui. Cand se va simti in proces va v-a da banii. Daca nu, la finalul procesului poate fi executat silit. Eventual luati și un avocat ca să va ajute in proces.

    1. Avocat ILIE DORIN

     executarea incepe făra a se sti ce are si ce nu are pe numele lui. Se cauta peste tot daca are ceva, dacă nu are, se inchide executarea si peste un timp se reincepe o noua executare si tot asa pana i se gaseste vreun bun, vreun salariu, vreo moștenire, etc.

   1. Bună ziua, am cumpărat un teren extravilan de la cineva.acesta nu a avut bani pt cadastru și pt acte asa ca le am plătit eu ot dansul dar chitanțele le am făcut pe numele meu.cum îmi pot recupera bani?

    1. Avocat ILIE DORIN

     daca v-ați ințeles să vă dea banii inapou și nu vi-i dă, puteti face proces impotriva lui pentru îmbogățire fără justă cauză.

 2. Buna ziua, Acum cateva luni nu aveam carte de identitate si am dat la o ruda bani pentru a cumpara o garsoniera pe numele ei,ca sa mi pot face CI.ce pot face acum ca nu mi restituie banii si nici vrea sa mi dea garsoniera sa o treaca pe numele meu

  1. Trebuie chemată în judecată și făcut proces pe temeiul imbogățirii fără justă cauză. Daca aveti martori, mesaje ori o recunoastere din parte ei, sansele sunt spre 100%.

   1. Dacă am primit niște bani in contul bancar, prin transfer, și nu mai pot returna banii inapoi, care sunt consecințele?de specificat ca nu a avut adresa din buletin, decât detaliile cardului

   2. Buna seara ! Tata vitreg , împrumuta fiului o suma foarte mare de bani . Fiind un grad de rudenie , și fiind oarecum încredere nu au încheiat contract de împrumut . Virament făcut prin banca , sub forma de ajutor familial .
    Fiul vitreg nu mai dorește sa restituie banii, considerând ca sunt donație , deși sunt ceruți atât de către tatăl vitreg , cât și de mama sa . Se poate considera ajutorul familial împrumut ?

    1. Avocat ILIE DORIN

     daca e o sumă mare nu are cum să fie donație. Se pot recupera daca aveti ordinul de plată și daca aveti mesaje prin care ei vă solicita banii si vă indică o perioadă de restituire.

 3. Fostei soții i am împrumutat 20000 de euro ca sa iși ia apt și ea sa mi cedeze apt luat împreună că și partaj la înțelegere notarială.
  Acum refuza sa mai îmi dea apt din partaj sau banii.
  Apt pt partaj ar trebui sa primească 7000 de euro.
  Ce e mai rentabil sa fac in instanta,partaj sau recuperare 20000 E?
  Cu stima
  Albu

  1. depinde ce probe aveti…Daca aveti proba imprumutului, atunci puteti cere cei 20.000 euro fie la notar, iar dacă nu vrea, la instanță.

 4. Buna seara! Acum un an in Februarie iubitul meu a împrumutat o suma de bani surorii prietenului sau cel mai bun. Menționez ca aceasta i a cerut ajutorul pentru a pleca in alta țara unde muncea, spunându i ca i va trimite in 2 săptămâni (mama sa fiind de față și asumându și faptul ca i va da ea dacă fata ei nu i da)
  A trecut aproape un an și banii tot nu i a înapoiat.
  De fata eram eu, mama ei, tatăl ei vitreg, fratele ei și iubita acestuia.
  Avem mesaje (pe Facebook și Whats App) atât cu ea cât și cu mama și fratele ei.
  Pana acum o luna i a tot spus ca i da, dar acum a început sa ne blocheze oriunde ii scriem.
  Ce putem face mai exact in situația aceasta?

  1. trebuie proces dar daca el nu e in tara trebuie aflata adresa lui, sau daca este o copie de buletin se poate face proces la acel domiciliu din Buletin. Ideea este dacă banii s-au transferta prin banca sau servicii de transfer bani, sunt suficiente probele, daca nu, cu martori e mai greu dar e posibil. Dar ar trebui găsiți martori care nu sunt rude ori concubini.

 5. Buna, in iunie 2020,am vorbit cu cineva sa-mi faca racordul la apa si sa faca proiectul pentru suma de 800 lei .Noi am sapat groapa, pentru camin,am cumparat apometrul,el trebuia doar sa faca legarea ,de la teava principala in camin,cea ce a facut cu ajutorul sotului,el avea mina in ghips,rupta.Proiectul si legarea apei ,dupa apometru pina in casa ,nici acuma nu a facuto.In decembrie ,am vorbit cu un proiectant ,care a facut proiectul de racordare, dar el a refuzat sa plateasca ,din bani mei.Am platit proiectul ,si acum asi vrea sa-mi recuperez bani,ca o trecut deja 7 luni ,nu mai raspunde la telefon.Am SMSin care scrie (niembrie)ca este gata priectul si vine si leaga apa plus im da si bani inapoi ,ca sa fie bine.Ce pot face in acest caz? MULTUMESC

 6. Buna ziua. In decembrie am vandut masina unui unchi de-al tatalui meu, o persoana cu dizabilitati care are nevoie de masina mereu… Am facut contractul vanzare cumparare, i-am dat actele masinii ca sa o poata inscrie in termen de 3 luni si nu imi mai pot recupera banii acum. Din decembrie l-am lasat pana la finalul lui ianuarie, desi el zisese ca mi da la jumatatea lui ianuarie. Suntem in martie acum si cand se vorbeste cu el zice ca nu are acum, ca a imprumutat pe cineva si asteapta banii…ideea e ca am martori ca nu mi-au fost dati banii si ca ma tot lungeste cu treaba asta… Am zis sa fiu corect si sa ajut pe cineva la nevoie, mai ales ca e ruda, si acum trag dupa banii mei…
  Ce se poate face in acest caz? Multumesc

  1. Avocat ILIE DORIN

   Pai e destul de complicat. Aveti o actiune in simulatie pe care ati putea-o intenta sau o actiune in subsidiar de imbogatire fara justa cauza. Dar aceste variante necesita proces si costuri. Cred ca indicat ar fi sa ii trimiteti o notificare prin avocat sau executor in prima fază, apoi vedeti cum se comporta si daca plateste sau isi ia in aganajament de plata.

 7. buna ziua, in luna septembrie 2021 am imprumutat o cunostinta cu 1500euro ,spunindu-mi ca imi restituie banii in 2 zile. nici dupa 4 luni nu i-am primit. nu raspunde la mesaje . la telefon. mentionez ca am cateva mesaje de la ea in care spunea ca imi trimite banii, ca merge la banca, ca se imprumuta de la cineva si imi da datoria. CE POT FACE CA SA IMI RECUPEREZ BANII?

  1. Avocat ILIE DORIN

   Vă refereați la anul 2020. Trebuie notificată prin avocat sau executor și dacă nu răspunde trebuie să faceți proces împotriva ei, pentru a fi obligată și eventual executată silit pentru plata banilor.

 8. Bună seara, am cerut un plan topografic și mi s-a spus ca trebuie sa plătesc un avans, pe care am și primit chitanță, recent ne-a mai cerut alți bani,pe care nu am primit nici chitanță, nici nimic. Doamna lucreaza la Primărie, mama s-a dus cu banii la ea și aceasta i-a dat adresa sa ii ducă mamei ei . I s-a spus sa nu zică nimănui de acești bani. Ce pot face în cazul în care nu primesc chitanță pe banii respectivi, sa știu ca nu ai baga în buzunar?

 9. Bună ziua!
  In urma cu o luna am imprumutat un ,, prieten”cu 800 euro. Dar acum ma tot evita. Crede-ti ca as mai putea recupera suma respectiva?
  Imprumut-ul a fost facut din contul meu, am chitanta in e-mail si mesajele.

  Multumesc!
  Cu stima Alin.

  1. Avocat ILIE DORIN

   Puteti să îl chemați in instanță pentru recuperarea lor, dacă aveți și adresa lui. Constrâns de proces și de o eventuală executare silită, poate îi va returna. Dacă nu, va fi executat silit.

 10. Bună ziua, anul trecut in noiembrie am împrumut pe cineva cu o sumă de bani cu condiția ca mi va da inapoi la sf lunii,au trecut deja 4 luni de atunci, am mai vorbit de acunci cu persoana respectiva,luna aceasta am îndrăznit să-i cer banii si ma tot amânat si spunandumi ca banca nu a facut transferul si pana la urma o sa ia de la o cunoștiință si la sf săptămânii mi trimite.La sfârșitul săptămânii ma blocat pe rețea dar totusi am reusit să-i las un mesaj printr-o cunoștiință.Mi sa reproșat că îmi va face plângere penală pentru Hărțuire.Tin sa precizez ca am toate dovezile ca vrea sa ma înșele cu acei bani, am conversații am extras de cont care pot dovedi transferul.Ce ma sfătuiți să fac in acest caz…? Calde Mulțumiri.

  1. Nu are ce sa va facă pt ca nu e Hărțuire. Pt recuperarea banilor și daune trebuie sa îl dați in judecată. Trebuie făcut proces civil împotriva lui și va fi obligat/executat silit in baza hotărârii judecătorești.

 11. Persoana respectiva spune că deoarece am luat legatura cu ea printr-o prietenă de a ei asta se cheamă HARTUIRE, zice ma va acuza si ea si prietena ei. Ideea este ca eu am convorbiri pe whatsapp cu ea dovedesc ca nu am dorit decat sa iau legatura să-mi explice de ce ma blocat si de ce nu imi returnează suma datorată.Am dovada ca sa dat drept altcineva scriind pe contul ei de whatsapp ca si cum ea este in spital dar dupa aceea a inceput sa scrie ea si sa ma amenințe ca ea si prietena ei ma vor da in judecata pentru HARTUIRE, precizând că eu nu am de unde sti numărul prietenei de telefon da sint date cu caracter personal.

  1. Avocat ILIE DORIN

   Nu este hărțuire sub nici o formă. Nu vă mai lasați intimidată. Faceti-i proces civil de recuperare a banilor și chemați-o dvs în judecată.

 12. Bună! Am făcut o înțelegere cu persoana care s-a angajat ca ma ajuta cu o problema juridica în schimbul sumei de 30 000 €. Am plătit banii dar problemele nu s-au rezolvat. Am solicitat banii înapoi, respectivul nu îmi mai răspunde la telefon, și ma ocolește constant. Cum sa procedez în această situație? Am convorbiri, mesaje,mail-uri. Precizez faptul ca o parte din bani erau destinați pentru achiziția unei proprietati, ceea ce nu s-a mai concretizat. Aștept cu interes un răspuns din partea dvs.

  Va mulțumesc!

  1. Avocat ILIE DORIN

   Trebuie chemat in judecată dacă nu răspunde. Dar trebuie analizat ce contract sau ce înțelegere ați făcut mai exact. Prin hotarare executorie va fi executat silit si dacă va avea bunuri pe numele lui i se vor scoate la licitație.

 13. Buna ziua, am si eu o intrebare…am trait in concubinaj cu o femeie timp de 11 ani. De un an de zile am trimis pe numele ei bani prin Western si prin Moneygram pe diferite motive pe care ea le invoca telefonic. Am dovada toate aceste tranzactii facute. Este vorba despre aproximativ 4500 de lire sterline. Ce pot face sa imi recuperez aceasta suma sau o parte din ea, deoarece eu nu mai sunt impreuna cu acesta persoana de anul trecut din luna noiembrie . Va multumesc si astept un raspuns…

 14. Sa trăiți și tot respectul, pentru ca, ajutați oamenii. Am și eu o problema destul de mare.
  În aprilie 2019 i-am dat u ei cunoștințe pe care o cunosc de 30 de ani(este frizeria mea, ma tund de 20 de ani la ea) suma de 14000 euro, pt a cumpăra o casa împreună și a ne împărți profitul. Ea mi-a spus de afacerea asta și a fost foarte convingătoare ca în maxim 4 luni primesc banii mei înapoi și facem profit cam 2000 euro fiecare, iar eu naiv sau prost ca altfel. Nu ma pot numi, am crezut-o și i-am dat. Femeia are pe. Puțin 50 de ani și nu m-am gândit niciodată ca vrea sa ma insele. După ce au trecut cele 4 luni a început cu minciunile, ca nu a putut sa vândă casa, apoi ca i sa pus sechestru pe casa, apoi ca a venit Pandemia și nu se vinde nimica,….. Si foarte multe. Minciuni. Ma tot. Mințit de atunci, și acum zice ca o sa se rezolve, dar ma blocat pe telefon, și îmi spune ca. Nu putem sa vorbim. Și ca ma suna ea când se rezolva. Nici nu mai pot. Dormi noapte de nervi, e o suma mare pe care eu m-am bazat, iar acum am rămas fără ea. De 2 ani. Nu am făcut nici un act, am doar mesaje și niște înregistrări când am. Fost la. Tuns la ea. Pot face ceva. În civil sau penal. Vreau neapărat sa plătească. Ma și amenință prin mesaje ca dacă ii fac plângere ma baga la cămătărie. Sper sa îmi răspundeți.

  1. Da, trebuie să ii face proces. Puteti incerca si pe penal, dar cel mai bine si pe penal si pe civil. Pe penal plangere pentru abuz de incredere si inselaciune, dacă s-ar proba aceste chestiuni. Pe civil restituirea banilor împrumutați. Pentru mai multe detalii despre proceduri, costuri, durata, scrieti-mi pe dorin@avocatu.ro

 15. Bună ziua!Acum un an de zile am împrumutat unei verișoare o sumă mare de bani,fără contract,pe incredere,spunandu-mi că mi dă în trei zile ceea ce nu s-a întâmplat.Nici cum nu pot scoate banii de la ea,mă tot amână că săptămâna viitoare,trecând un an. După aproximativ trei luni am auzit că sunt mai multe persoane de la care a împrumutat diferite sume de bani.Martorii care au fost de față când i-am împrumutat banii au fost soțul și soacra mea,și mai am mesaje pe telefon,watap și înregistrări telefonice. Aș dori să știu dacă se mai poate face ceva pentru a recupera banii.Multumesc!

  1. da, se poate face un proces civil, se va emite o hotărâre judecătoreascp executorie și ulterior se va executa silit pe bunurile prezente sau viitoare.

   1. Bună ziua! Cum reușesc sa recuperez suma de 20.000 de euro de la o mătușa care trebuia sa ne lasa apartamentul, dar între timp sa răzgândit și noi vrem sa recuperam acești bani pentru a ne lua alt aparatemnt, bani au fost dați prin banca fără a face vrun act ceva

     1. Se poate face ceva, dacă persoanele țin la preț la vânzarea apartamentului? Ele nu se gândesc să-l vândă mai repede pentru a ne da cei 20.000 de euro, ma gândesc poate exista o soluție pentru a le face sa numai tina la preț, specific ca a avut cumpărător și nu au vrut să-l vândă, ținând de preț. Mulțumesc

 16. Buna ziua.Am o problema mama mea mia dat suma de 16000 de euro acum 2 ani in urma.eu am o firma Pfa.si mia virat bani prin cont bancar.atuncea erau toate bune si frumoase.in momentul de fata vb cu o fata, mama nu e deacord cu reletia noastra si din acest motiv vrea sa ii dau bani inapoi.Am primit acasa o notificare precum sa ii dau bani inapoi timp de 2 saptamani.nu am facut nici un contract cu ea.ce pot face.Va multumesc frumos

   1. Va multumescult si pot sa va mai intreb ceva .cum nu am contrac ce pot face casa unde sta mama e pe numele copilului meu. Pot face ceva ca si sora ei iam facut mutatie acum 12 ani pe domiciliu meu are adrsa pe buletin .si sta de 12 ani fara sa plateasca nimica .Intrebarea mea mea pot sa ma apar cumva daca….vasi povesti ati rade de situatia de sine …pentru bani omu face orice nu tine cont de copii de oameni din jur ..de fapt sora ei mia virat bani prin cont bancar a fost cu mama si acuma e influentata de mama sa ma dea in judecata…e poveste lunga ..nu stiu daca ma intelegeti.doar ca sunt disperat ca nu am bani astia acuma …ca…na i sa pus pata ca vrea bani ca nu le place de femeia pe care o am.va multumesc frumos.

 17. Buna ziua. Am imprumutat unei persoane suma de 4000 eur fara nici un act. Apoi cand i-am cerut inapoi a refuzat sa mi dea. Am doar mesaje pe whatapp cu mama acestuia, in care recunoaste ca are acesti banii sa mi dea. Se pot folosi mesajele de pe whatapp in instanta? Sau ce sanse ar fi sa ii recuperez. Mentionez ca acum m-a blocat pe toate canalele de comunicare. Multumesc

  1. Avocat ILIE DORIN

   da, se pot folosi mesajele de pe whatsapp ca probe, dar mai trebuie suplimentat probatoriu cu alte probe, eventual martori, inteorgatoriu lui, ordine de plată bancare dacă transferul a fost prin bancă etc. De principiu sunt șanse să recuperați banii. Dați e-mail la dorin@avocatu.ro pentru detalii și mai multe îndrumări.

 18. Buna ziua, as dori o îndrumare va rog,am dat unui prieten suna de 4000 lei prin transfer bancar dar nu am specificat împrumut ce pot face ? Dețin si poza cu actul de identitate al lui si mesaje pe Facebook . Mulțumesc

 19. Bună. Am împrumutat pe un prieten anul trecut în iulie cu suma de 1000£ printr-un transfer moneygram, cu ridicarea banilor în lei, eu fiind în străinătate și persoana înprumutata în România. Banii erau pentru a-și putea cumpăra o mașină, iar înțelegerea a fost ca îmi va da banii înapoi anul următor în Martie. Bineînțeles că nu sa întâmplat așa, persoana fiind contactată și telefon și prin rețelele de socializare, la care persoana mereu imi spunea să-l mai aștept din diferite motive, ca nu avea banii sau ca îi va obține curând. Am ajuns la capătul răbdării, asta fiind în luna Mai după lunga perioada de așteptare și minciuni peste minciuni, persoana respectiva ma blocat pe rețelele de socializare sa nu pot să-l mai contactez și chiar nici telefonic. Nu știu ce as putea sa mai fac sa pot să-mi obțin banii înapoi pe cale maleabilă. Mulțumesc anticipat

  1. Avocat ILIE DORIN

   dacă v-a blocat, cale amiabilă sau maleabilă nu există. Dacă aveti datele lui, adresa, etc, trebuie să ii faceti proces civil si sa il chemati in instanță. Ulterior dacă nu plăteste, va fi executat silit.

 20. Buna seara,

  Am o problema cu un prieten caruia i-am imprumutat aproximativ 16.000 lei in diferite transe, in decursul a aproximativ 2 luni, asta s-a intamplat in luna noiembrie 2020. Din decembrie ma tot amana iar acum recent a inceput sa numai raspunda la telefon, iar atunci cand raspunde inventeaza tot felul de scuze, nu am mai recuperat nici-un leu. Cum as putea sa procedez? Va multumesc.

  1. Avocat ILIE DORIN

   trebuie chemat in proces ca sa aveti o hotarare judecatorească împotriva lui, iar dacă nu va plăti benevol nici în cursul procesului nici după proces, puteți să il executați silit. Pentru proces vă trebuie datele lui si un minim material probator privind imprumutul.

 21. Bună seara
  Anul trecut i am împrumutat o suma de bani cu promisiunea că mi înapoiază intr o perioada scurta de timp . .Acuma noi nu mai suntem împreună și bani nu mai vrea sa mi dea. ..Am doar sms și convorbirii telefonice în care recunoaște ca i am dat și nu vrea sa mi returneze. .Dacă l am contactat telefonic mi a zis sa nu le mai deranjez ca îmi face dosar pt hărțuire. ..Ce pot sa fac. .Mulțumesc

  1. Avocat ILIE DORIN

   Buna ziua. Doar proces civil
   Împotriva lui prin care sa îl obligați sa va returneze banii. Daca nu ii returnează benevol, se trece la executarea silită.

 22. Bună ziua! I-am dat unui muncitor suma de 1200 lei. Nici nu a lucrat nimic, nici banii nu ni-i dă înapoi.
  Îi știm numele. Ne puteți ajuta, vă rugăm?
  Cu mulțumiri,
  Monica

 23. Buna ziua!
  Imi puteti lasa o adresa de e-mail unde as putea scrie mai detaliat despre cazul meu? As dori ajutor! Mulțumesc!

 24. Buna ziua,
  pot sa imi recuperez banii pe care i-am dat imprumut unei persoane de mai multe ori, marea majoritate in mana in decursul a 2 ani, tin sa mentionez ca in acest timp am avut o relatie de 6luni cu fiica dansei, iar unele din lucrurile mele au ramas acolo. Legat de bani s-a diacutat prea putin prin mesaje.
  Se poate face ceva?

  Multumesc

 25. Buna ziua. Mama mea a imprumutat fostului meu sot 490 de marci in 1998 pentru a plati o datorie fata de un consatean. Avem declaratia de primire a banilor scrisa de mana acelui baiat cat si declaratia de mana a fostului meu sot cum ca se obliga sa ii restituie cu 40% dobanda pe an ca ii tipa maseaua. La scurt timp ne-am casatorit si bineinteles ca de datorie nu s-a mai preocupat, insa mama mea, batranica grijulie, a strans bine hartiutele. Acum, dupa 10 ani de la divort, avocata a pus la dosarul procesului de partaj acea declaratie. E posibil sa vada banii inapoi mama?

 26. Buna ziua!
  Va intreb daca mai pot recupera o suma de bani platita in avans in 2020 pt cazare Neversea, unui domn care in decembrie a decedat. Fiica lui se ocupa acum de casa in care urma sa fim cazati, am vb cu ea dar nu doreste sa mi restituie banii.Eu am ca dovada a platii ordin de plata de la banca si o hartie pe care a semnat si decedatul si eu. In situatia mea mai sunt si alte persoane. Credeti ca mai pot recupera banii?
  Multumesc frumos!

 27. Bună ziua. Am vb și eu cu cineva pt un vopsit auto, mi a cerut o arvuna înainte de 500 de lei, iar când a fost sa ii duc mașina la vopsit mi a spus sa ii dau toți banii înainte și ca arvuna nu mai mi o înapoiază, ce pot face?

 28. Hey am și eu de recuperat niste bani de la fostul care tot mă amână de 2ani de zile cu o suma de bani pe care i am împrumutat e vorba cam de 1250de lire , iar acum mă tot duce cu vorba că îi dă , ce este de făcut în situația asta ? Am mesaje când îmi recunoaște că are datorie și că mii da înapoi și martori toată familia și a mea și a lui.

  1. Avocat ILIE DORIN

   trebuie făcut proces impotriva lui. Daca cunoasteti adresa lui si aveti o copie dupa cartea lui de identitate puteti initia procesul, singur sau cu ajutorul unui avocat.

 29. Buna ziua! Am imprumutat unei persoane cunoscute de 10 zile suma de 300 euro. Avem doar mesaj in care zice ca restituie banii, in rest nimic. Mai este vreo solutie oare?

  1. Avocat ILIE DORIN

   raportat la sumă nu știu daca se merită un proces civil. Eventual mergeti la politie si faceti plangere penala pentru abuz de incredere.

 30. Buna ziua,
  I-am dat unei cunostinte 20000 de lei sub pretextul emiterii unor polite de investitii.
  Nu am vazut politele si nu mai vad nici banii. Ma amana din luna in luna.
  Detin inregistrari audio si mesaje SMS .
  Ce este de facut. Mentionez ca banii i-am dat de fata si cu alte persoane dar fara vreun document sau chitanta.

  Multumesc.

  1. Avocat ILIE DORIN

   daca aveti probe audio, sms si mesaje sms, atunci puteti incepe un proces impotriva acelei persoane pentru recuperarea banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *