Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris

Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris


În contextul crizei financiare ce a survenit odată cu blocarea activităților economice, multă lume are și va avea nevoie de bani. În acest context mulți se vor împrumuta. De la rude, de la prieteni, de la cunoscuți. Unii la bănci, dar ideea noastră din acest articol nu se referă la această categorie.

Împrumuturile de la rude, de la prieteni, de la cunoscuți sunt deseori împrumuturi verbale. Banii se dau fără a se semna un contract de împrumut și fără a exista o chitanță cu privire la bani. Astfel că, într-o eventuală situație litigioasă, nu se pot identifica lucruri esențiale din punct de vedere juridic: data încheierii, suma, subiectele, data restituirii împrumutului. Aceste probleme devin incidente când cineva refuză înapoierea banilor, sau, cazul cel mai des întâlnit, nu mai răspunde la nici un telefon, la nici un e-mail, la nici un mesaj.

În acest context, cel care a fost de bună credință și a ajutat o persoană la nevoie, se vede oarecum înșelat. Totuși, nu putem vorbi de o infracțiune decât dacă împrumutatul a folosit informații mincinoase pentru a beneficia de împrumut, dacă a avut intenția de la bun început să înșele. În cele mai multe cazuri este vorba despre o chestiune de ordin civil. Astfel, problema incidentă este aceea de executare a obligațiilor contractuale.

Împrumutul este contractul care se încheie la momentul predării banilor, indiferent dacă s-a încheiat un act scris și indiferent dacă s-a stabilit ori nu un termen de restituire. Atât timp cât banii nu au fost dați ca un dar, ca o donație, și nici în executarea altei obligații, este de la sine înțeles că banii s-au dat cu titlu de împrumut. Contractul verbal de împrumut este valabil încheiat la momentul predării ori virării banilor. Din cel moment părțile dobândesc calități, drepturi și obligații juridice. Indiferent de existența unui act scris, contractul produce efecte juridice.

Care sunt aceste efecte juridice? Totul depinde de la caz la caz. Efectul principal este acela că cel împrumutat dobândește obligația de returnare a banilor la termenul stabilit, ori la un termen ce se va stabili ulterior de părți ori de către instanță dacă părțile nu vor putea stabili un astfel de termen.

Returnarea banilor este cea mai mare problemă la astfel de contracte de împrumut între cunoscuți, rude, prieteni. Banii devin creanțe, în sensul că se transformă într-o sumă-datorie pe care o are cel împrumutat către împrumutător. Ca orice contract, el se prezumă că va fi executat amiabil, benevol, voluntar. Cel care a împrumutat banii nu mai are nici o obligație (decât dreptul de a primi banii), ci singura obligație incumbă împrumutatului. Acesta trebuie să returneze banii la termen.

Situațiile sociale relevă faptul că deseori împrumutatul nu are banii la termen. În aceste situații se poate negocia un nou termen cu cel care a împrumutat banii, dacă va fi de acord. Se pot discuta de asemeni plăți parțiale sau eșalonate, care să fie în avantajul amândurora. În acest context trebuie să existe bună-credință de ambele părți, dorința de a plăti, deci bună-înțelegere.

Problema cea mai grea este atunci când nu există această înțelegere, ori, în cele mai nefericite cazuri, împrumutatul dispare în neant. Nu se mai poate discuta telefonic cu el, nu mai răspunde pe e-mail, nu mai răspunde pe rețelele de socializare, nu mai e de găsit. Astfel că trec săptămâni, luni sau ani și banii nu mai sunt recuperați, persoana împrumutată nu mai e de găsit. Orice efort de a discuta cu ea returnarea banilor este în zadar.

Ce este de făcut în acest context? Sunt două variante de lucru: una non-juridică și una juridică. Varianta non-juridică este de a se renunța la orice demers pentru a nu crește costurile cu recuperarea banilor și mai mult. Este varianta recomandabilă dacă împrumutul constă într-o sumă mică. Varianta juridică este inițierea unui proces printr-o acțiune în pretenții. Un proces necesită timp și bani. Trebuie analizat dacă este oportună o astfel de acțiune. Oportunitatea se analizează În funcție de persoane, sume și interese.

Inițierea unui astfel de proces de recuperare a banilor este doar o primă fază în etapa de recuperare a banilor.  În unele cazuri împrumutatul, pentru a scăpa de proces și de o eventuală executare silită, plătește pe parcursul procesului. În multe cazuri nu, astfel că procedurile judiciare trebuie gestionate eficient. Procesul înseamnă și punerea la dispoziția instanței a probelor care să convingă instanța că e vorba de un împrumut nerambursat. Mesaje, e-mailuri, convorbiri, ordine de plată bancare, etc, orice înscris este binevenit în a proba împrumutul. Interogatoriul împrumutatului (care va deveni pârât) este cheia probelor în aceste procese. Și martorii care cunosc fapte sau date referitoare la împrumut sunt acceptați. La finalul procesului banii pot fi sau nu returnați voluntar.

Finalul procesului vine cu o hotărâre executorie prin care aveți un act care constată împrumutul, suma și obligația de returnare a banilor. Această hotărâre împotriva împrumutatului trebuie pusă în executare în mod benevol de acesta: el trebuie să facă voluntar plata conform dispozițiilor din hotărâre. În caz contrar se poate iniția o executare silită împotriva lui, astfel că bunurile mobile (chiar și parte din salariu) și imobile ale acestuia vor fi sacrificate pentru a se plăti datoria/creanța până la ultima picătură.

Evident procesul judiciar și procesul de executare necesită avansarea de costuri de către cel care a împrumutat banii. Toți acești bani se vor adăuga la datoria finală, astfel că împrumutatul va plăti și datoria și tot ce a cheltuit împrumutătorul  până la returnarea banilor.

Ce este important în cazul unui împrumut este ca acesta să se facă prin contract scris, ca o garanție pentru împrumutător. Dacă împrumutul se face printr-un ordin de plată bancar online sau la ghișeul băncii, trebuie menționat la detalii plată cuvântul împrumut.

Cel mai sigur contract de împrumut este cel făcut în fața unui notar sau avocat, autentificat sau atestat. Un astfel de contract are putere executorie, astfel că nu mai e nevoie de un proces judiciar pentru a proba datoria, ci se poate merge direct în faza executării silite. Împrumutatul este somat/notificat să execute benevol obligația de returnare a banilor, în caz contrar executarea bunurilor mobile sau imobile poate fi desfășurată în baza contractului de împrumut semnat la notar sau la avocat, autentificat sau atestat de aceștia.

Print Friendly, PDF & Email
nv-author-image

ILIE DORIN: avocat și mediator cu o vastă experiență în managementul litigiilor din diverse domenii de drept. Autor a numeroase articole juridice de specialitate publicate în reviste interne și internaționale. Co-autor al cărții Procesul de Mediere, Conflict-Comunicare-Acord, publicată în 2018 la Editura Universitară.

6 comentarii la „Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără un act scris”

 1. Sa traiti!Am imprumutat pe cineva cu niste bani,era cumnatul nasilor nostri.Nasul a intervenit pt cumnatul lui sa-l ajut cu o suma de bani(1000 E).Dupa un timp respectivul s-a certat cu sora nasilor,eu am cazut la mijloc,nasul a zis sa-l caut si sa imi dea banii,l-am sunat imediat sa imi dea banii,a zis ca mi-i va da.Atrecut o zi,o luna,un an si sa imi spuna sa merg la fosta pt bani.Mentionez ca in acest timp s-a justificat intruna(a si plans fata de mine ca sa-l mai las…).Vreau sa-i intentez un proces(am toate convorbirile inregistrate cu el,mesaje etc)am ca martori:nasii si fosta sotie a lui
  (cu care traia in concubinaj,fara act).Ce este de facut in aceasta situatie?Va multumesc!

  1. daca aveti buletinul lui sau adresa lui, incepeti proces la judecartorie. probe conversatiile, martori si interogarea lui. Cand se va simti in proces va v-a da banii. Daca nu, la finalul procesului poate fi executat silit. Eventual luati și un avocat ca să va ajute in proces.

 2. Buna ziua, Acum cateva luni nu aveam carte de identitate si am dat la o ruda bani pentru a cumpara o garsoniera pe numele ei,ca sa mi pot face CI.ce pot face acum ca nu mi restituie banii si nici vrea sa mi dea garsoniera sa o treaca pe numele meu

  1. Trebuie chemată în judecată și făcut proces pe temeiul imbogățirii fără justă cauză. Daca aveti martori, mesaje ori o recunoastere din parte ei, sansele sunt spre 100%.

 3. Fostei soții i am împrumutat 20000 de euro ca sa iși ia apt și ea sa mi cedeze apt luat împreună că și partaj la înțelegere notarială.
  Acum refuza sa mai îmi dea apt din partaj sau banii.
  Apt pt partaj ar trebui sa primească 7000 de euro.
  Ce e mai rentabil sa fac in instanta,partaj sau recuperare 20000 E?
  Cu stima
  Albu

  1. depinde ce probe aveti…Daca aveti proba imprumutului, atunci puteti cere cei 20.000 euro fie la notar, iar dacă nu vrea, la instanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *