Sari la conținut

Pedepse mai mari pentru viol și act sexual cu un minor. Aceste infracțiuni au devenit imprescriptibile

Modificări importante la Codul Penal au fost aduse prin Legea 217/2020. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial nr 1012 din 30.10.2020 și vor intra în vigoare începând cu data de 02.11.2020.

Printre acestea se află imprescriptibilitatea răspunderii penale la infracțiunile de viol și act sexual cu un minor.

De asemeni prin noua lege se mărește minimul special al infracțiunii de trafic de minori, de la 5-10 ani pentru forma de bază, și de la 7-12 ani pentru forma agravată.

Tot prin noua lege se mărește minimul special al infracțiunii de viol, de la 5-10 ani pentru forma de bază, și de la 7-12 ani pentru forma agravată. Violul se va pedepsi de acum înainte în forma agravată, dacă fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care conviețuiește cu victima (fiind modificată norma restrictivă dinainte). Tot pe forma agravată se va pedepsi violul care a pus în primejdie viața victimei, normă ce nu exista în legea anterioară.

Se introduce o formă agravată privind infracțiunea de viol asupra minorilor în anumite circumstanțe, cu pedeapsa de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeaspă vor fi pedepsiți și recidiviștii ce au ca antecedente fapte contra libertății și integrității sexuale asupra unui minor, o infracțiune de pornografie infantilă sau proxenetism asupra unui minor.

Un element important este privitor la infracțiunile sexuale ce au ca victime minorii, și anume este crescută vârsta care delimita forma de bază și formele agravate, de la 13 la 14 ani, și respectiv de la 15 la 16 ani. Astfel pragul de 14-16 ani va conduce la încadrarea pe formele de bază sau agravate ale acestei infracțiuni, pragul vechi fiind de 13-15 ani.

Este reconfigurată și infracțiunea de racolare a minorilor. Astfel conform art 222 Cod Penal fapta persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani (înainte limita era de 13 ani) să se întâlnească, în scopul comiterii unui act dintre cele prevăzute în art. 220 sau art. 374, inclusiv atunci când propunerea a fost făcută prin mijloacele de transmitere la distanță, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Un nou alineat 2 se introduce la art 222 și constă într-o incriminare specifică a a faptei persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani să se întâlnească, în scopul comiterii unui act dintre cele prevăzute în art. 221, inclusiv atunci când propunerea a fost făcută prin mijloacele de transmitere la distanță, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Arestarea preventivă va putea fi dispusă și pentru infracțiunile de act sexual cu un minor și racolarea minorilor în scopuri sexuale, fiind modificat art 223 alin 2 din Codul de Procedură Penală, prin menționarea expresă a acestor infracțiuni ca fapte care pot atrage arestarea preventivă sau la domiciliu.

Print Friendly, PDF & Email
nv-author-image

Avocat cu o vastă experiență în procese penale, contravenționale, civile, comerciale, de familie și executare siliită. Autor, încă din anul 2012, a numeroase articole juridice de specialitate publicate în reviste interne și internaționale. Co-autor al cărții Procesul de Mediere, Conflict-Comunicare-Acord, publicată în 2018 la Editura Universitară, București.

Un comentariu la „Pedepse mai mari pentru viol și act sexual cu un minor. Aceste infracțiuni au devenit imprescriptibile”

  1. Pingback: Se măresc pedepsele pentru traficul de minori, de la 5 la 10 ani închisoare și 7-12 ani pentru fapta în forma agravată - Cronica Juridică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *